Apple, Kullanıcı Verilerinin Satılmaması İçin App Store Kurallarını Sessizce Değiştirdi

18
3
1
1
1
Bloomberg'in bazı geliştiricilerin kullanıcı verilerinin satıldığını iddia etmesinin ardından harekete geçen Apple, geliştiricilerin kullanıcı verilerini satmasını ve paylaşmasını engellemek için App Store kurallarını değiştirdi.

Kullanıcılarını, verilerini toplayan ve üçüncü taraflara satan geliştiricilerden daha iyi bir şekilde korumak isteyen Apple, sessiz sedasız bir şekilde App Store kurallarını değiştirdi. Bloomberg’e göre şu ana kadar bazı geliştiriciler kullanıcılardan kişi listesi gibi kişisel verilerine erişim için izin istediler ve elde ettikleri verileri kişilerin rızası olmadan üçüncü taraf şirketlere sattılar.

Apple’ın App Store kurallarında geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği değişikliklerin ardından geliştiriciler kullanıcılardan kişi listelerine erişim için izin istemeye devam edebilecekler. Fakat kurallar, geliştiricilerin herhangi bir veri tabanı oluşturmak için erişim iznine sahip oldukları bilgileri üçüncü taraflara satmasını kesin olarak yasaklıyor.

Yine de verilerinizin üçüncü taraf şirketlerin eline geçmesini istemiyorsanız uygulama izinlerini ve şartlarını iyi bilmeniz gerekiyor. Zira kurallar, geliştiricilerin eriştikleri bilgileri farklı amaçlar için kullanmasını engellemiyor. Kullanıcılara verilerini nasıl kullanacağını net bir şekilde açıklayan ve bunun için ekstra onay alan uygulamalar, kullanıcıların verilerini kullanmaya devam edebilecekler.

Özellikle Facebook’un 87 milyon kullanıcısının verilerini Cambridge Analytica’ya sızdırmasının ardından ‘kişisel veri’ tartışmaları çok daha büyük bir boyuta taşınmıştı. Apple, yeni App Store ilkesi ile ver sızıntılarına karşı kullanıcılarını bir miktar daha güvende tutuyor. Yine de söz konusu kural değişikliklerinin geçmişte sızdırılan veriler için bir anlam ifade etmediğini hatırlatalım.

Kaynak : https://www.theverge.com/2018/6/12/17454736/apple-app-store-developers-contacts-list
18
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
3
1
1
1