Apple, Üçüncü Partilerin Batarya Değişimi Yapamaması İçin Bataryaları Kilitliyor

48
15
10
0
0
Apple, yeni nesil iPhone'larında bataryalarını özel bir yazılımla 'kilitliyor'. Apple yetkili servisi olmayan yerlerde batarya değişikliği yapıldığı zaman batarya ayarları kısmından bir bildirimi kullanıcılarına gönderen Apple, kullanıcılarını Apple yetkili servisi hariç yerlerde batarya değiştirmesi seçeneğinden soğutuyor.

iPhone XS, XS Max ya da XR model telefonunuzun bataryasını değiştirmek için Apple yetkili servisi harici bir yere giderseniz ve bataryanızı değiştirirseniz iPhone'un batarya ayarları kısmında bir 'Servis' mesajıyla karşılaşabilirsiniz. Telefonunuzun bataryası kusursuz bir şekilde çalışsa bile bu mesajdan kurtulamayacağınızı belirtmekte de fayda var.

iFixit isimli YouTube kanalı ve uzman tamircinin iddialarına göre Apple, fabrikalarında bataryalarını kilitliyor ve yalnızca Apple yetkili servislerindeki kişilerin belirli bir yazılımla bu batarya değişimi yapmasına izin veriyor. Bu işlemin başka biri tarafından yapılması durumunda da batarya ayarları bölümünde 'Servis' mesajı beliriyor.

apple iphone

Bahsi geçen 'Servis' mesajı, bir süre sonra 'Önemli Batarya Mesajı' olarak değişiyor. Bu mesaj, Apple kullanılan bataryanın orijinal bir batarya olduğunu teyit edemediği için kullanıcılara gösteriliyor.

Şu an için başka bir telefon tamircisinin değiştirdiği bataryaların kusurlu bir şekilde çalıştığına dair bir bilgi bulunmuyor. Tabii ki Apple'ın orijinalliğinden emin olmadığı bataryalarda bir kısıtlama uygulaması da muhtemel. İşin şu an için kesin olan dezavantajıysa bu mesajlardan kurtulamıyor olmanız.

iphone xs max

Arabanızı yetkili servis dışına götürdüğünüzü ve aküsünü değiştirdiğini düşünün. Arabanızın camında sürekli bir bildirimin sizi rahatsız etmesi ne kadar mantıklı bir davranışsa Apple'ın şu anda uyguladığı politika da bu şekilde karşımıza çıkıyor.

iFixit'e göre iOS 10 itibarıyla Apple, üçüncü parti batarya sağlığı uygulamalarının batarya detaylarına ulaşmasını da engelledi. Apple'ın davranışını 'kullanıcı karşıtı' olarak nitelendiren iFixit, şirketin kullanıcılarının cihazlarını istedikleri yerde istedikleri fiyata tamir ettirme imkanını elinden aldığını söyledi.

Son zamanlarda tekelleşme davalarının artmasıyla birlikte rekabeti önleme konuları ciddi bir önem kazandı. Apple'ın bataryaları konusunda izlediği yönteme baktığımız zaman burada da rekabeti önleme amaçlı caydırıcı unsurların olduğu görülebiliyor. Şu an için üçüncü parti kişilerin batarya takmasının ardından bataryada herhangi bir sorun çıkmasa da kişiler bildirim mesajını kapatamadığı için bu tercihten soğuyor.

Kaynak : https://mashable.com/article/apple-iphone-battery-lock/
48
15
10
0
0
Emoji İle Tepki Ver
48
15
10
0
0