Arabalarda Kullanılan Bakır Kabloları Tarihe Karıştıracak Teknoloji

31
6
3
1
1
Otomobil endüstrisinde yıllardır arabaların ağırlıklarını azaltmak için çalışmalar yapılıyor. Arabaların ağırlıkları, büyük oranda alüminyum ve karbon fiber kullanımıyla düşürülebilse de araçlarda bulunan kablolarda hâlâ bakır kullanılıyor. Japonya merkezli bir şirket, fazla ağır olan bakır kablolar yerine yeni bir alternatif üzerinde çalışıyor.

Otomobil endüstrisinde ağırlık azaltma, genellikle yarış ve performans arabalarıyla ilişkilendirilmiş bir durumdur. Sonuçta ağırlığı azaltmak, hızlanmadan araç kontrolüne kadar her şeyi iyileştiren bir durum ancak günümüzde yakıt tasarrufunu arttırmak için kamyonetlerden lüks sedanlara kadar her türlü araçta ağırlık azaltılması bir öncelik hâline geldi.

Sıkılaştırılan küresel emisyon standartları, otomobil üreticilerini yakıt tüketimini azaltmak için daha fazla baskı altına sokuyor. Yeni otomobillere eklenen güvenlik ve kolaylığı artırıcı özellikler de otomobillere sürekli ağırlık ekliyor. Otomobil üreticileri ise artık bu konuda adım atmaya başladı.

Alüminyum-Karbon Nanotüpler

Otomobillerin ağırlıklarını daha alt seviyelere indirmek için genellikle iki çeşit malzeme önümüze sunulur. Bunlar alüminyum ve karbon fiber ancak hâlâ günümüz otomobillerinde yaygın bir şekilde kullanılan bir malzeme daha var ve bu da bakır. Üretilen otomobillerde bilgi ve eğlence sistemlerinden sürücüye yardımcı olan sensörlere kadar her şey kabloyla bağlanmıştır ancak söylentilere göre otomobil üreticileri, bu bakır kabloları yeni bir alternatifle değiştirmek istiyor.

Kabloların iletkenliğini korurken ağırlığı azaltabilen yeni alternatif alüminyum karbon nanotüpleri olacak. Japonya merkezli Yazaki şirketi, bu yeni materyali Kaliforniya’da bulunan araştırma ve geliştirme yan kuruluşu olan YTC America’da araştırıyor.

Arabalardaki kablolar

Günlük hayatta kullanılan otomobillerde 15 ile 30 kilogram kadar bakır bulunuyor. Alüminyum bakırdan daha hafif olmasına rağmen ham biçimde otomobil kabloları için uygun bir metal değil. Alüminyum , bakırın yalnızca %60’ı kadar iletkenlik gösterirken %25-30’u kadar gerilim direncine sahip.

Bu nedenle Yazaki şirketi, alüminyumu karbon nanotüplerle bir şekilde birleştirmek için çalışmalar yapıyor. Nanotüpler, karbon atomlarının silindirik molekülleri olup alüminyuma ince şeritler hâlinde eklenir. Böylece alüminyum, daha dirençli ve iletken hâle gelir. Karbon nanotüpleri, ayrıca alüminyumun ısı direncini de artırır. Böylece elektrikli otomobillerde yüksek voltajlı batarya kablolarında da kullanılabilir.

Her araştırmada olduğu gibi alüminyum karbon nanotüpler test sonuçlarında başarılı olsalar da ticari olarak kullanımları mümkün olmayabilir. Bir yandan da otomobil üreticileri, arabalarından eksiltebilecekleri her gramı eksiltmek için can atmakta.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cars/carbon-nanotubes-could-replace-copper-wiring-in-cars/
31
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
31
6
3
1
1