ARM, Yeni Geliştirdiği Cortex A-76 ve Mali G-76 Donanımları ile Göz Kamaştırıyor

8
0
0
0
0
Mobil cihazların önemli bir bölümünü oluşturan ve performans bakımından işin merkezi konumunda olan ARM mimarisi, yeni gelişmeler ile birlikte piyasaya oldukça hızlı bir giriş yapacak.

Her yıl gittikçe güçlenen ve gelişen ARM mimarisi, yeni ortaya çıkan yonga setleri ile önümüzde ki seneler de tanıtılacak olan akıllı telefonlar hakkında şimdiden bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Mali-G76 olarak bilinen 8K çözünürlüklü video işleme kapasitesine sahip yeni bir grafik işlemcisi, ciddi bir darkla karşımıza çıkıyor. Cortex A-76 yonga seti ise önce ki model olan Cortex A-75’e nazaran oldukça ileri de gözüküyor ama bu verilerin ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek.

 

Cortex A-75, 10nm mimarisine dayanan ve 2.8Ghz hızlarına kadar çıkabilen bir çipset idi. Cortex A-76 ise 7nm mimarisine sahip ve 3GHz saat frekansına kadar yükselebiliyor. Bu anlamda Cortex-A76, %35 daha yüksek güç verimliliğinin yanı sıra %35 daha hızlı çalışabilmekte. Cortex A-76, yapay zeka (Al) ve bellek bant genişliği konusunda da %90 civarında bir iyileşmeyi beraberinde getirirken kardeşine göre 4x geliştirmesi sayesinde anlama, yorumlama konusunda oldukça iyi bir iş çıkarabilecek.

ARM, ürettiği bu işlemci ve yonga setlerini bir “dizüstü bilgisayar çekirdeği” şeklinde tanımlayarak pazarlıyor. Cortex A-76’nın erken iterasyonları Cortex-A5-5 çekirdekleri ile birlikte eşleşebiliyor. Bununla birlikte Cortex A-75 çekirdeklerinin akıllı telefonlarda halen yoğun olarak kullanıldığı görülürken önümüzde ki senelerde alt sınıf bütçe dostu telefonlar ile kullanılmaya devam edilmesi kuvvetle muhtemel.

Mali-G76 GPU 7nm mimarisine sahip ve Bitfrost ailesinden olması nedeniyle herhangi bir gecikmeye sahne olmayacak. Bu yeni grafik işlemcisi, gelen verilere göre %50 oranında bir iyileştirilmeye sahip ve kardeşi olan Mali-G72’nin çok üzerinde bir GPU. Yeni video işlemcisi olarak bilinen Mali-V76 GPU ise 8K videoları 30FPS’ye kadar işleyebiliyor ve 60FPS ile 120FPS arasında 4K görüntülere dönüştürebiliyor. Yani bu özellikleri bakımından onu en üst sınıf grafik işlemcileri arasında adlandırmak pek yanlış olmaz. Son olarak bu GPU'nun görsel öğelerin kalitesinde %25 kadar iyileşme sağladığı, 8K videoları 120FPS ile oynatabildiğini ekleyelim.

Kaynak : https://www.mobilescout.com/market/news/n106221/arm-unveils-cortex-a-76-and-mali-g-76-performance.html
8
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
0
0
0
0