Avrupa'nın Veri Gizliliği İhlali Konusunda Aldığı Son Karar, Facebook ve Google'ı Zora Sokacak

17
2
1
0
0
Son birkaç senedir veri gizliliği ve kullanıcıların verilerinin kullanılması konusu özellikle Avrupa'da ciddi şekilde tartışılıyor. Alınan son karar ise pek çok platformu zora sokacak gibi görünüyor.

Avrupa, kişisel verilerin işlenmesi konusunun peşini bırakmayacağa benziyor. Uzun yıllardır tartışılan ve pek çok kez yargıdan geçen konu ile ilgili olarak yeni alınan bir karar ise hem Google ve Facebook gibi teknoloji devlerini hem de bu platformlarda yer alan sayfaların yöneticilerini biraz zorlaycağa benziyor. Karara göre kişisel verileri kullanan tüm platformlar, izinsiz işlenen tüm verilerden sorumlu tutulacaklar.

Bir dizi hukuki sorgulama ve işlemden sonra alınan karara göre, bir Facebook sayfasının yöneticiside sayfayı ziyaret eden kullanıcıların verilerinden sorumlu olacak ve Facebook ile birlikte bu sorumluluğu üstlenecek.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, her iki tarafın da sorumlu olduğunu, ancak sayfa yöneticilerinin ve Facebook'un aynı oranda sorumlu olmayacağını da söylüyor. 2011 senesinde yaşanan benzer bir olayda da Almanyalı bir eğitim şirketinin resmi olmayan Facebook sayfasının kapatılması gerekmişti, çünkü sayfa üzerinden kişilerin verilerinin kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

“Bir hayran sayfasının yöneticisinin, ilgili hizmetlerden yararlanmak için Facebook tarafından sağlanan platformu kullandığı gerçeği, kişisel verilerin korunmasına ilişkin yükümlülüklerine uymaktan muaf tutamaz.” diyerek kararını belirten mahkeme, yeni alınan kararın da aslında çıkış noktası oldu. Bir sayfa yöneticisi olarak, verilerin kullanılmasına göz yumup sorumluluğu Facebook'a yıkmak artık mümkün olmayacak.

Facebook ise alınan karar sonrasında açıklama yaparak 'hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi. “Facebook hizmetlerini kullanan insanlar ve işletmeler üzerinde herhangi bir doğrudan etki olmayacak olsa da ortaklarımıza bunların etkilerini anlamalarına yardımcı olmaya çalışacağız.'' açıklamasında bulunan şirketin ise konu hakkında çok da yapıcı olamayacağı düşünülüyor.

Tüm bu gelişmeler ise veri madenciliği yapan teknoloji devlerini biraz sıkıntıya sokacak gibi duruyor, çünkü özellikle Avrupa'da artık konuya kesinlikle taviz gösterilmiyor. Mahkemelerden gelen kararlar teknoloji devlerini hatalı buluyor ve her ne kadar şirketler 'uyum gösterebilmek adına' gizlilik ilkelerini sürekli olarak geliştirseler de durum değişmeyecek gibi duruyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2018/06/05/europes-top-court-takes-a-broad-view-on-privacy-responsibilities-around-platforms/
17
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
2
1
0
0