Aynı Anda Uçmaya Başlayan Milyonlarca Kelebeğin Çıkardığı Muhteşem Kanat Sesi (Video)

31
4
0
0
0
Bir kelebeğin kanat sesini duymak neredeyse imkansızdır. Milyonlarcasının kanat sesi ise şelalelerin sesini andırıyor.

Kelebekler oldukça narin ve her zaman zarafetle ilişkilendirilen canlılardır. Hemen hemen bütün kültürlerde kelebek ve incelik eşleştiriliyor, deyimlerde ve tasvirlerde kelebekler inceliği tanımlamakta kullanılıyor. Ancak kral kelebekleri dört nesilde tamamladıkları göçleriyle oldukça güçlü canlılar.

YouTuber ve tropik entomolog Phil Torres, The Jungle Diaries adlı bir belgesel serisi yapıyor. Bu seriyi kısa belgeseller oluşturuyor. Torres, son çalışması için Meksika’daki Sierra Chincua Doğal Yaşam Alanı’nda sabırla bekleyerek göç etmeye hazırlanan milyonlarca kelebeğin havalanma anını videoya çekmeyi başardı.

Kelebeklerin kanat sesini dünyadaki en nadir seslerden biri olarak nitelendiren Torres, “Etrafta uçan milyonlarca kral kelebeğinin sesi bir dünya hazinesidir ve bu inanılmaz türleri korumamız gerekiyor” diyor.

Belgeselin görüntü kalitesi ve yakaladığı kareler de oldukça muhteşem. Torres, yaptığı çekimlerde kral kelebeklerinin ağaç dallarında ve kütüklerde kış için kümelenmiş görüntülerini çekti ve görüntüler oldukça göz alıcı olarak gözüküyor.

Kral kelebekleri ya da Monarklar, Nymphalidae ailesinde yer alıyor. Kanada, ABD, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanarya Adalar, Azor Adaları ve Batı Avrupa’da bulunuyorlar. Kışın dört ay boyunca bir şey yiyip içmeden uyuyan bu kelebeklerin ilginç bir göç sistemi bulunuyor.

Dört nesilde göç eden bu kelebeklerin birinci nesli kış uykusuna yatar ve çiftleşmeden sonra göçe başlar. Amerika’nın güneyinde yumurtlar ve ömürlerini tamamlarlar. İkinci nesil Amerika’nın güneyindeki yumurtalardan doğar ve Amerika’nın kuzeyi ile Kanada’da yumurtlarlar, yolculukları da burada son bulur.

2. neslin yumurtalarında doğan 3. nesil, göçün zirve noktası olan Kuzey Kanada’ya ulaşır. Burada temmuz sonunda yumurtlayan kelebekler ömrünü tamamlar.

4. nesil, süper nesil olarak bilinir. Üreme organları gelişmemiş şekilde doğarlar, bu sayede 6 ay kadar yaşarlar. Bu kelebekler üç nesilde gerçekleştirilen göçü gerçekleştirir ve tekrar Meksika kıyılarına göçerler, orada 4 ay boyunca kış uykusuna yatarlar.

Bu kelebeklerin kanat sesini aşağıdaki videoda dinleyebilirsiniz.

Kaynak : https://mashable.com/video/sound-of-monarch-butterflies-taking-flight/
31
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
31
4
0
0
0