Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: "Mobil Kullanım Süresinde Avrupa’nın Lideriyiz"

90
39
14
2
2
Türkiye’nin mobil abone sayısının 2020’nin ilk çeyreğinde 81,8 milyon olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, fiber altyapı uzunluğunun 400 bin kilometreye ulaştığını söyledi. Mobil kullanım süresinde ise Avrupa’nın lideriyiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan elektronik haberleşme sektörüne ilişkin Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2020 Yılı İlk 3 Aylık Pazar Verileri Raporu”nu yazılı açıklamasında değerlendirdi. Türkiye’deki mobil abone sayısının 81,8 milyona ulaştığını belirten Karaismailoğlu, mobil yaygınlık oranının yüzde 98,4 oranında olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin 2020’nin ilk çeyreğinde ortalama olarak 488 dakika aylık mobil kullanım süresi olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, bu oranların önceki dönemde olduğu gibi Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi. Yüksek kapasiteli sabit, mobil ve kablosuz genişbant şebekelerin ve hizmetlerin yaygınlaştığını belirten Karaismailoğlu, bu amaçla geliştirilen fiber altyapı uzunluğunun yüzde 10,2 artışla 400 bin kilometreye ulaştığını açıkladı. 

“5G’ye geçen ilk ülkelerden birisi olacağız”

Türkiye’nin 4,5G’den 5G’ye geçen ilk ülkelerden biri olacağını söyleyen bakan, “5G’nin olmazsa olmazı fiber altyapı. Bu nedenle ülkemizi fiber ağlarla baştanbaşa örmeye devam ediyoruz” dedi. 4,5G abone sayısının 75 milyon 372 bine ulaştığını belirten Karaismailoğlu, 3G ve 4,5G hizmetiyle mobil bilgisayar ve cepten internet hizmeti alan abone sayısının ise 62 milyon 852 bini geçtiğini bildirdi. 

Genişbant internet kullanımı arttı

Bilişim teknolojilerinin her alanda olduğu gibi ekonomik hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyen Bakan Karaismailoğlu, koronavirüs pandemisinin bilişim teknolojisine olan talebi de artırdığını söyledi. Bu dönemde bankacılık ve iletişim sektörü başta olmak üzere, eğitim ve e-ticaret sitelere olan ilginin önemli ölçüde arttığını söyleyen Karaismailoğlu, “Salgın sürecinde, bilgi ve iletişim teknolojilerine olan ihtiyaç yoğunlaşırken, altyapısı yeterli olmayan ülkeler büyük sıkıntılarla karşılaştı. Bu noktada Türkiye, altyapısını başarıyla test etmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

İnternet abone sayısı da arttı

İnternet abone sayısının yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 oranında arttığını belirten Karaismailoğlu, en yüksek artışın ise yüzde 27,4’le “Eve Kadar Fiber” abone sayısında gerçekleştiğini söyledi. Bunu yüzde 18,7 artışla “Kablo İnternet” abone sayısı takip ederken, abonelerin aylık ortalama veri kullanımı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik artışla 138,6 GB oldu. 

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-karaismailoglu-mobil-kullanim-suresinde-avrupanin-lideriyiz/1931057
90
39
14
2
2
Emoji İle Tepki Ver
90
39
14
2
2