Balıkların, 50 Milyon Yıl Önce de Birlik İçerisinde Yüzdüğü Keşfedildi

15
4
1
1
1
Yapılan yeni bir araştırmayla, balıkların yırtıcıların korunmak için yaptığı birlik içerisinde yüzme davranışının en az 50 milyon yıl öncesinde dayandığı keşfedildi.

Balıklar, kuşlar ve haşaratlar üzerinde çalışan bilim insanları, tüm bu hayvanların iki basit kuralı takip ettiğini buldu: Yanındakinin alanını işgal etme ve grubun kalanının hareketlerini taklit et. Bu tarz davranışların ne zaman evrimleştiği tam olarak bilinmiyor ancak Arizona State University ve Oishi Fossils Gallery of Mizuta Memorial Museum’dan araştırmacıların elde ettiği yeni bulgulara göre, en az 50 milyon yıl öncesine gidiyor.

Araştırmacılar, Japonya’daki Oishi Fossils Gallery of Mizuta Memorial’a yaptıkları ziyaret sırasında içerisindeki fosilleri korumuş bir taş levha fark ettiler. Levha üzerinde çalışmak için izin alan araştırmacılar, 259 adet fosilleşmiş balığın zaten tarihlenmiş olduğunu buldular. Ekip, balıkların, dağ içerisindeki göllerde yaşayan Erismatopterus levatus olduğunu belirledi.

Levhanın içerisindeki balıkların yavru olduğu fark edildi ancak bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar balığın nasıl böyle beraber öldüklerine dair kanıt bulunamadı. Araştırmacılar, bunun bir çökme sonucunda oluşabileceğini düşünüyor. Araştırmacıların asıl dikkatini çeken şey ise balıkların konumuydu. Neredeyse hepsi şu anki balıklar gibi aynı yönde ve düzende yüzüyordu.

Araştırmacılar, balıkların birlik içerisinde yüzüp yüzmediklerini test etmek için balıkların ölçülerini aldılar ve bir bilgisayar simülasyonu geliştirdiler. 1000 farklı senaryonun gerçekleştirdiği simülasyonların sonucunda, balıkların, tıpkı modern balıklar gibi iki temel kuralara uygun hareket ederek birlik içinde yüzdüğü keşfedildi.

Eosen dönemi sırasında balıkların birlik içerisinde yüzdüğünü bulan araştırmacılar, bunun tıpkı modern balıklarda olduğu gibi yırtıcılar tarafından avlanma ihtimalini düşürmek için yapılan bir savunma mekanizması olduğunu düşünüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-05-evidence-fish-unison-million-years.html
15
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
4
1
1
1