Bilim İnsanlarına Göre Duygular, Bilgisayarlar Üzerinden Kontrol Edilebilecek

8
5
3
2
1
İnsan beyni ve yapay zeka kullanan bilgisayarları birbirine bağlayan sinirsel arayüzler, bilim insanlarına göre insanların düşüncelerinin okunmasını sağlayacak. Bilim insanlarına göre, bu teknolojiler, insanlar için önemli faydalar sağlamakla beraber birçok tehlikeyi de beraberinde taşıyor.

Royal Society’de yayınlanan bir rapor, insan beyni ve yapay zekalı bilgisayarları birbirine bağlayan sinirsel arayüzlerle ilgili riskleri gözler önüne sermiş oldu. Beyin-bilgisayar arayüzleri yanlış ellerde insanlık için önemli bir risk haline gelebilir. 

Hali hazırda Facebook ve Elon Musk’ın CEO’su olduğu Neuralink şirketleri beyin-bilgisayar arayüzleri üzerinde çalışma yapıyor. Royal Society’de yayınlanan raporda, 2040 yılında sinirsel arayüzlerin Alzheimer hastalığını etkin bir şekilde tedavi etmesi için bir seçenek olacağı tahmin ediliyor. 

Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi insanların izin vermemiş olmasına rağmen tattıkları, kokladıkları ve gördüklerini takip edebilir. Rapora göre, bu teknoloji insanların belleğini artırabilir, hatta düşüncelerin bir insandan diğerine aktarılmasını sağlayabilir. Yani insanlar konuşmadan telepatik yöntemlerle birbiri ile iletişime geçebilir. Bu şekilde meslektaşlar arasında benzersiz bir iş birliği ve arkadaşların daha derin sohbet etmesine yarayabilir. Beyin-bilgisayar arayüzü ile beraber sadece düşünceler değil duyularda paylaşılabilir hale gelebilir.

beyin-bilgisayar

Royal Society, raporunda teknolojinin önemli pozitif yönlerini ortaya çıkarırken hükümetleri ulusal bir soruşturma başlatması yönünde çağrı da yapıyor. Rapor, gizliliğin korunması ve verilerin toplanması konusunda kaygılara da yer verdi.

Rapora göre beyin-bilgisayar teknolojisi bir avuç şirketin elinde kalırsa daha fazla ticari faaliyetler için kullanılabilir. Ancak hükümetlerin denetimi ile halk sağlığı ve sosyal bakım gibi sektörlerde önemli bir değişime sebep olabilir.

Raporun bir başka kısmında ise arayüzün önemli karar verme süreçlerinin kontrolünü ele geçirirse, insanın hala insan mı yoksa bir yarı makine mi olacağı sorusu ortaya atılıyor.

 

Kaynak : https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/brain-computer-interface-neuralink-elon-musk-telepathy-a9097821.html
8
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
8
5
3
2
1