Bill Gates’in Küresel Isınma İçin Kaş Yaparken Kafayı Komple Koparacak Fikri

63
15
10
6
6
Küresel ısınma konusu günümüzün en büyük sorunlarından biri olarak görülüyor. Bu konuda Harvard Üniversitesi ile birlikte çalışarak yeni bir yöntem ortaya atan Bill Gates, Dünya'nın çevresine güneş ışınlarını azaltacak bir yapay bulut yerleştirmeyi önerdi. Bu işlem işe yarayabilecek gibi görünse de birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Başarılı iş insanı ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için ilginç, hatta fantastik denebilecek bir çözüm üretti. Stratosfere kalsiyum karbonat tozu dökerek güneş ışınlarını engellemeyi hedefleyen Gates, yapay bir bulutu Dünya'nın üzerine yerleştirmek istiyor.

Harvard Üniversitesi bünyesindeki bilim insanlarıyla birlikte yürütülen proje, 3 milyon dolarlık bir test aşamasıyla başlayacak. Bilimsel bir balon, 2 kiloluk bir kalsiyum karbon tozunu New Mexico çölünün üzerinde yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafeye çıkaracak. Bu da çapı yaklaşık 90 metre olan bir alanı etkileyecek.

küresel ısınma

Deneme aşamasının başlamasıyla birlikte işlemin ne denli yararlı olduğu test edilecek. SCoPEx (Stratosferik Kontrollü Endişe Deneyi) adı altında gerçekleştirilecek deneyin korkularından biriyse bu işlemin zincirleme bir şekilde felaketi getirme ihtimalinin bulunması. Bu yöntemin büyük ölçekte uygulanması durumunda kuraklık, hortum gibi afetlerle milyonlarca ölüm gözlemlenebileceği düşünülüyor.

Harvard Üniversitesi ekibinin yöneticilerinden Lizzie Burns, "Fikrimiz gerçekten korkunç ancak küresel ısınma da aynı şekilde korkunç" şeklinde bir itirafta bulundu.

Olası yararı kadar zararı da bulunuyor

Bill Gates'in bu fikri küresel ısınmanın önüne geçme konusunda mantıklı bir fikir olsa da Dünya'nın çevresine yapay bir toz bulutu yerleştirerek Güneş ışınlarını azaltma fikrinin ağır sonuçlarının da düşünülmesi gerekiyor. Bu yöntemin yukarıda bahsedilen risklerin dışında birçok riski bulunuyor.

doğal afet

Bu risklerin başlarında, stratosfere dökülen tozun ozon tabakasına zarar vermesi durumunda güneşin zararlı ışınlarına karşı bizleri koruyacak bir şeyin olmaması; bunun da insan DNA'sına zarar vermesi ve kanser riskini artırması ihtimali ortaya çıkıyor. Bu işlemin aynı zamanda döngüde bir bozukluğa yol açarak iklimde etkisi bulunan okyanus akıntılarını bozabileceği de düşünülüyor.

Her şeyin bununla sınırlı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Okyanus akıntılarındaki bozukluk sonucunda küresel iklim olayları tarım alanlarını yerle bir edebilir, türleri tamamen ortadan kaldırabilir ve yaygın hastalıkları ortaya çıkarabilir.

Kaş yaparken göz çıkabilir

Bilim insanları belirli bir bölgedeki çiftçiler için mükemmel iklimsel koşulları ayarlayabilecek olsa da başka bir yerdeki çiftçiler için sonu getirmiş olacak. İklim olayları birbiriyle bağlantılı olması sebebiyle bir yerdeki sıcaklığı düşürüp Dünya'nın başka bir kısmında sıcaklığı olduğu gibi bırakmak da mümkün değil.

iklim değişikliği

Dahası, küresel sıcaklıktaki herhangi bir değişiklik, yerküredeki sıcaklığın dağılışını da değiştirebileceği için bazı yerler diğerlerine göre daha hızlı ısınabilir. Bu da yağışları etkileyebilir.

Suyun buharlaşmasını, sonra yoğuşarak tekrardan yağış olarak yerküreye ulaşmasını sağlayan su döngüsünü sıcaklık etkilediği için yağmur örüntülerinde de bozulma görülebilir.

Tüm bu etkiler göz önünde bulundurulduğu zaman bu işlemin ne kadar mantıklı olduğu da büyük bir soru işareti haline geliyor. Araştırmanın liderlerinden David Keith, uygulamanın düşük seviyelerde gerçekleştirildiği zaman düşünülenden çok daha az riskinin bulunduğunu iddia ediyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7350713/Bill-Gates-wants-spray-millions-tonnes-dust-stratosphere-stop-global-warming.html
63
15
10
6
6
Emoji İle Tepki Ver
63
15
10
6
6