Bir Fotoğrafçı, Uçaktaki Dergide İzinsiz Kullanılan Fotoğrafını Buldu

34
10
2
1
0
New Yorklu moda fotoğrafçısı Dani Diamond, 2017 yılında bir hayranından gelen mesajın ardından çektiği bir fotoğrafın izni olmadan kullanıldığını keşfetti.

2017 yılında bir Lufthansa yolcusu, havayolunun dergisinde bir saat reklamı gördü. Reklamdaki fotoğrafın, takip ettiği moda fotoğrafçısı Dani Diamond’a ait olduğunu fark edince bu görüntüyü sanatçıyla paylaştı. Sorun şu ki sanatçı, görselin bu şekilde kullanımına izin vermemişti. Görselin orijinali şu şekilde (modelin yüzü mozaiklendi).

Diamond, ABD Telif Ofisi’ne kaydettirilmemiş fotoğrafının Lufthansa’nın resmi internet sitesinde de Bellvue Swiss Saat reklamında kullanıldığını teyit etti. Sanatçı, takipçilerinin de yardımıyla fotoğrafın havayolu şirketine ait dergilerde basılı olarak kullanıldığını onayladı.

Diamond, saati modelin koluna yerleştirirken kötü bir Photoshop yaptıklarını söyledi. Photoshop o kadar kötü ki saat, modelin kolunda ters duruyor.

Sanatçının bu hak ihlalini Facebook’ta paylaşması üzerine bazı kullanıcılar yasal yollara başvurmasını tavsiye ederken, diğerleri ise sürecin ne kadar zorlu ve sinir bozucu olabildiğini belirtti.

“bakalım… filolarında 183 uçak, en büyük uçakları Airbus A380 526 yolcu alıyor, bunu lisans ücretiyle çarp, ardından görseli kullandıkları gün sayısıyla çarp… Danni, bir saat firman olabilir.”

Hikaye şimdilik mutlu bir sonla bitmiyor. Diamond’un sonunda hiçbir şey kazanamayacağı bir davada avukatlara para dökmeye ve devasa bir şirkete kafa tutmaya hiç niyeti yok.

Diamond, fotoğrafların çalınmasına alıştığını ve bu alandaki bitmeyen davalarla uğraşmak yerine enerjisini moda çekimlerine harcamayı tercih ettiğini belirtiyor.

Kaynak : https://petapixel.com/2019/04/03/photographer-finds-photo-stolen-for-a-lufthansa-in-flight-magazine-ad/
34
10
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
10
2
1
0