Bir Psikolog, Zamanın Nasıl Hızlı Geçtiğini Bilimsel Sebebiyle Birlikte Açıkladı

66
41
16
8
8
Steve Taylor isimli bir psikolog, zamanın akış hızının yaşa göre değişmesinin altında yatan bilimsel sebebi ortaya çıkardı. Buna göre beynimizde bulunan bilgilerle zamanın akış hızı arasında bir ilişki bulunuyor.

Zaman nasıl geçiyor? Bu sorunun cevabı sizler için nedir? Büyük ihtimalle yaşı daha küçük olan takipçilerimiz zamanın yavaş ilerlediğini, küçük olmaktan sıkıldıklarını belirtirken, ileri yaştaki takipçilerimiz ise 30'lu 40'lı yaşlara nasıl geldiklerini anlamadıklarını, zamanın çok fazla hızlı geçtiğini belirteceklerdir. Bunun bilimsel olarak bir sebebi var. Steve Taylor isimli bir psikolog, yazmış olduğu 'Making Time' kitabında zamanın akış hızını ve bu hızı nasıl değiştirebileceğinizi açıkladı.

Hepimiz şunu kabul ediyoruz; zaman anlamı herkes için değişiklik gösteriyor. Evet bu doğru. Bunun sebebi ise yaşadığımız süreçler. Taylor'a göre zamanın hızı beynimizde bulunan bilgilerle ilişkili bir durum. Eğer bir kimse öğrenmeye, deneyimlemeye çok daha açıksa zaman onun için yavaş geçiyor. Ancak belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra, beynimiz bilgisel olarak dolduğu zaman ise zaman hızlanıyor. Çocukları düşünelim şimdi; yeniliklere, bilgi edinmeye ve deneyimlere o kadar açıklar ki bu durum, onlar için zamanın çok yavaş geçmesine neden oluyor. Gençlik döneminden sonra ise tam tersine dönüyor. Çünkü insanlar belirli bir yaştan sonra rutin bir hayata dönüyorlar. Çalışıyorlar, izinli oldukları günlerde dinleniyorlar ve bu döngünün içerisine giriyorlar. Yeni deneyimler bir yaştan sonra azalıyor. Zaman akışının hızı işte bu yüzden değişiyor. Şimdi ise bu durumu değiştirmenin yollarına bakalım.

Zamanı Yavaşlatmak Mümkün mü?

Maddesel anlamda bu sorunun cevabı elbette hayır. Siz ne yaparsanız yapın bir gün 24 saat olarak devam edecek. Güneş her sabah doğması gereken saatlerde doğacak. Mesai süreniz ya da okullarda geçirdiğiniz vakit matematiksel anlamda değişmeyecek. Ancak zamanı kontrol ederek sizin için daha yavaş bir hale getirebilirsiniz. 

Bunu yapmak için Taylor'un iki farklı önerisi var. Zamanın neden hızlı geçtiğini bildiğimiz için ilk öneri, direkt bu temelin üzerine kurulu. Kendinize yeni deneyimler bulun. Bunun ne olduğunun bir önemi yok. Daha önce hiç gitmediğiniz bir yere gidin. İmkanınız varsa taşının. Bu sayede yeni şeyler deneyimleyeceksiniz ve zaman sizin için yavaş bir şekilde ilerleyecek. Çünkü yeni deneyimler, aynı zamanda yeni bilgiler demek olacak.

İkinci öneriye gelecek olursak, bu belki de yaşamınızın her döneminde uygulamanız gereken bir durum. Bilinçli hareket etmek. Uğraştığınız her ne ise bunu daha dikkatli yapmak. Detaylara önem vermek. Bu sayede zamanın sizler için yavaşlamasını sağlayabilirsiniz. Bu sadece zamanı yavaşlatmaz, uğraşınızın en iyi olmasına da yardımcı olur. Bir ödev yapıyorsanız bilinçi olmak öğretmenlerinizin sizden istediğinin fazlasını vermenize yol açar. Aynı şey mesleki yaşamınızda da vardır. Patronunuzun size verdiği bir işi en iyi şekilde yerine getirebilirsiniz.

Bu öneriler hem yaşam kalitenizi artıracak hem de akıp giden zamanın daha değerli olmasını sağlayacaktır. Ülkemizde ortalama yaşam süresi 75 yıl. 75 yılın içerisine 40 senelik deneyim biriktirmeyi tercih etmekle 90 senelik deneyim biriktirmeyi tercih etmek ise sadece bizlere bağlıdır.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/psychology-holds-clues-to-slowing-down-time-when-it-feels-like-it-s-racing-away
66
41
16
8
8
Emoji İle Tepki Ver
66
41
16
8
8