Bir Süper Kütleli Kara Delik, Yüksek Miktarda Maddeyi Yutmaya Başladı

22
6
2
1
0
Kaliforniya Üniversitesi'nde görev yapan gökbilimciler, 2003 yılından beri izledikleri bir süper kütleli kara deliğin, bilinen tarihinde hiç görülmemiş bir şekilde maddeyi oldukça hızlı bir şekilde yutmaya başladığını açıkladı.

Guardian’ın haberine göre Kaliforniya Üniversitesi’nde görev yapan uzay araştırmacıları, Samanyolu’nun merkezinde bulunan ve “süper kütleli” olarak nitelendirilen bir kara deliğin, normalden farklı olarak çok yüksek miktarda maddeyi gereğinden fazla olarak yutmaya ve hızlı bir şekilde absorbe etmeye başladığını belirtti.

Kara delik, Hawaii’de yer alan Keck Gözlemevi ve Avrupa Güney Gözlemevi iş birliğinde VLT teleskobuyla 2003’den beri izleniyordu. Bu tarihten beri kara deliğe ait 13 binden fazla fotoğraf çeken araştırmacılar, tüm bu fotoğrafları karşılaştırdılar. Sonuç olarak Sagittarius A* adı verilen kara deliğin parlayışı, mayıs ayından bu yana büyük bir artış kaydetti ve zirvesine ulaştı.

Araştırmacılar, kara delikteki bu parlamanın nedenini bilmiyorlar:

Kara Delik

Konuyla ilgili konuşan Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarından Profesör Andrea Ghez, "Süper kütleli kara delik üzerinde çalıştığımız 24 yıldır böylesine bir şey görmemiştik. Bu, genellikle oldukça zayıf, sessiz ve diyette olan bir kara delik. Bu tarz bir ziyafet çekmesine neden olan şeyin ne olduğunu bilmiyoruz" açıklamalarında bulundu.

Uzay araştırmacıları, kara deliğin parlamasının geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu henüz bilmiyorlar, ancak kara deliğin yuttuğu madde hakkında tahmin yürütüyorlar. Tahminlere göre Sagittarius A*'nın yuttuğu madde, geçtiğimiz yıl söz konusu kara deliğin yakınlarından geçen S0-2 yıldızından gelen bir madde veya gaz olabilir.

Bir diğer ihtimal ise, G2 isimli çift yıldızların 2014’te kara deliğin yakınlarından geçmesi ve sonucunda Sagittarius A* ile gaz kütlesi alışverişinde bulunmuş olması olabilir.

Araştırmacıların söylediklerine göre bahsi geçen kara delik, Dünya’dan yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Yani kara delikte yaşanan bu gelişmeler, gezegenimiz için bir tehlike oluşturmuyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201909151040172314-ceyrek-yuzyilda-bir-ilk-super-kutleli-kara-delik-diyetini-bozdu/
22
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
6
2
1
0