'A Dark Tour of the Universe', Görme Engelliler İçin Uzayı Sese Dönüştürdü

12
0
0
0
0
Uzayın sonsuz büyüklüğü, gizemi ve özellikle görsel güzelliği, insanları tarih boyunca etkilemiştir. "A Dark Tour of the Universe" de uzayın bu gizemini ve güzelliğini görme engelli insanlara da açmak istedi ve oldukça güzel bir proje başlattı.

Derin uzayın gizemi ve güzelliği, görme engelli insanlar için dünyada ilk kez yeniden tasarlandı. A Dark Tour of the Universe (Evrene Karanlık Bir Tur) adlı bir şov, gerçek astronomik veri setlerini “sonifikasyon” (herhangi bir konuşma içermeyen ses kaydı) metoduyla ve astronomik görsellerin 3 boyutlu modellemeleriyle görme engelli kişilere uzayı tanıma deneyimi vadediyor.

Şov, European Southern Observatory’den (Avrupa Güney Gözlemevi) Chris Harrison ve Portsmouth Üniversitesi’nden gök bilimci Dr. Nicolas Bonne’un iş birliğiyle meydana getirildi. Dr. Bonne’un liderlik ettiği The Tactile Universe (Evrene Dokunmak) bölümünde yıldızlar, kara delikler ve uzayın diğer gizemleri dokunulabilir şekilde yeniden oluşturuldu.

Uzayı, görme engellilere açmak:

uzay

Dr. Bonne, “Birisinin sadece kör olması ya da görme sorunları yaşaması, görebilen insanların gece çeşitli renklerle bezeli yıldızlardan oluşan sonsuz büyüklükteki gökyüzüne baktıklarında gördüklerini deneyimleyemeyecekleri anlamına gelmiyor” dedi. A Dark Tour of the Universe; yıldızların parlaklıklarını, renklerini ve pozisyonlarını ses olarak yeniden görselleştiriyor. Sesin yoğunluğu, yıldızların parlaklığıyla; tonu, rengiyle; çevresel ses ise konumuyla bağlantılı.

Görme problemleriyle doğan Dr. Bonne, henüz ufak bir çocukken bile bir gök bilimci olacağını bildiğini söylerken diğerlerinin binlerce yıldız görürken kendisinin yalnızca 3-4 tane görebildiğini ifade ediyor. Şovda gösterilenler arasında kara deliğin ilk fotoğrafı ve Samanyolu’nun 360 derecelik panoramik görseli de yer alıyor. Şovun kaydettiği uzay sesini ise buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1177720/what-does-space-sound-like-listen-to-sounds-of-space-dark-tour-universe
12
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
0
0
0
0