Arabalarda Kullanılan Cam Filmi Yasak mı? Hangi Koşullarda Serbest?

65
8
4
1
0
Yasaklanan sonra serbest bırakılan ve ardından tekrar yasaklanan arabalarda cam film uygulaması konusunda hala pek çok sürücünün aklında soru işaretleri var. Sizin için araba cam filmi uygulaması yasak mı, cezası ne kadar, istisnaları neler gibi merak edilen soruları yanıtladık ve uygulama ile ilgili bilmeniz gereken detayları anlattık.

Arabalarda kullanılan cam filmi uygulaması aslında uzun yıllardır yasaktı. 2016 yılında serbest bırakıldı ama sonra tekrar yasaklandı. Hal böyle olunca araç sürücüleri hala cam filmi yasak mı değil mi emin olamıyorlar. Haklı bir soru çünkü cam filmi yasak mı sorusunun cevabı son yıllarda pek çok kez değişiklik gösteren uygulamalardan bir tanesi.

Arabaların camlarına uygulanan cam filmi pek çok sürücü tarafından çok seviliyor ama aynı zamanda pek çok kişi tarafından da büyük bir tehlike olarak görülüyor. Cam filmi yasak mı sorusunu devamlı akıllarda tutacak kadar çok karar değişikliği yapılıyor olmasının nedeni de bu. Sizin için arabalarda kullanılan cam filmi yasak mı, cezası ne kadar, hangi istisnalar var gibi merak edilen soruları yanıtladık.

Cam filmi yasak mı?

cam filmi yasak mı

Evet, arabalarda kullanılan cam filmi uygulaması şu an yasak kapsamında. Hatta arabada cam filmi olması durumunda araç muayeneden geçemiyor ve ağır hasarlı raporu alıyor. 2017 yılında kalkması beklenen yasak kalkmadı. Yasağa uymayanlar için uygulanan cezalar var. 

Aslında cam filmi uygulaması hiçbir zaman tam olarak serbest değildi. Uzun yıllardır Emniyet Müdürlüğü tarafından istenmiyordu. 2016 yılında kısa bir süre serbest kaldı fakat ardından hemen, yeniden yasaklandı. Cam filminin milli güvenlik meselesi olarak değerlendirildiği biliniyor.

Cam filmi taktırmanın cezası ne kadar?

cam filmi yasak mı

Arabanızda cam filmi varsa araç muayenesinden geçemediğinizi, aracın ağır hasarlı olarak rapor edildiğini söylemiştik. Yalnızca muayene sırasında değil, standart bir polis çevirme uygulamasında arabanızda cam film varken yakalanırsanız da bir cezası var. 

Cam filmi taktırmanın cezası 301 ile 427 Türk Lirası arasında değişiyor. Arabanızda cam film takılı halde ikinci kez yakalanırsanız hem yeniden ceza alıyorsunuz hem de arabanız trafikten men ediliyor. Yasağa uymamanın cezası oldukça yüksek.

Cam filmi kullanmak hangi koşullar altında serbest?

cam filmi yasak mı

Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konu ile ilgili yaptığı açıklamada; fabrika çıkışında camlı olarak piyasaya sürülen R43 cam filmli araçlar ceza almayacak, ceza alanlar yalnızca bu cam filmleri sonradan taktıran kişiler, demişti.

Cam filmlerin farklı türleri var. Bunlardan biri olan R43 cam filmi konusunda herhangi bir yasak yok. Zaten her araba camında belirli bir oranda film olması gerekiyor, bu olası kaza anlarında camların parçalanarak araç içindeki kişilerin yaralanmasını önlüyor. Fakat fabrika çıkışında cam film olmayan arabalara cam filmi taktıran kişiler hakkında cezai işlem uygulanıyor.

Cam filmi yasağı neden kaldırılmadı? 

cam filmi yasak mı

2016 yılında alınan cam filmi yasağı kararının 2017 yılında kaldırılması planlanıyordu hatta dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü bu konuda pek çok açıklama yaparak cam filmi seven sürücüleri heyecanlandırmıştı. Fakat durum öyle olmadı.

Emniyet Müdürlüğü'nün, arabalarda cam filmi uygulamasının terörle mücadele konusunda olumsuz etki yaptığını açıklaması ile cam filmi yasağı da devam etti. Bir noktada cam filmi yasağı milli güvenlik meselesi olarak değerlendiriyor ve içinde ne olduğu belli olmayan araçlar tehlikeli olarak görülüyor.

Özellikle 2017 yılında yaşanan pek çok kanlı terör olayı düşünüldüğü zaman cam filmi yasağının kaldırılması söz konusu bile olamazdı. Bu nedenle Bakanlık, Emniyet Müdürlüğü’nün isteğini haklı buldu ve yasağın sürdürülmesine karar verildi.

Cam filmi ne işe yarar?

cam filmi yasak mı

Pek çok araç sürücüsü tarafından arabalara gizemli ve hoş bir hava kattığı için taktırıldığı düşünülen cam filminin hem sürücüye hem de arabaya pek çok faydası olduğu söyleniyor. Bu faydalar elbette kanıtlanmış nedenlere dayanmıyor. 

Otomotiv Bakım Dernekleri Başkanı Serdar Bakırtaş konu ile ilgili yaptığı açıklamada; cam filmi güneş gözlüğü gibidir, sağlığa pek çok faydası var, koyu tonlara biz de karşıyız ama açık ve orta tonların yeniden değerlendirilmesini istiyoruz, demişti.

Cam filmi yasağının kaldırılması için yasağın ilk yayınlandığı dönem imza kampanyaları yapılmış, lüks değil ihtiyaçtır sloganları atılmış ve bir protesto düzenlenmiş ancak protestoya katılan iki kişiden biri cam filmi kullandığı için ceza aldığıyla kalmıştı.

Cam filmi sökme işlemi ne kadar?

cam filmi yasak mı

Yasak başladıktan sonra arabasında cam filmi olan tüm sürücüler cam filmlerini söktürmeye koştular. Fakat bu durum bazı fırsatçıların işine yaradı ve normal şartlar altında alınan cam filmi sökme fiyatları ikiye hatta üçe katlandı.

Sizin için cam filmi yasak mı, cezası ne kadar, sökme işlemi ne kadar, istisnası neler gibi merak edilen soruları yanıtladık ve yasak ile ilgili bilmeniz gereken detayları açıkladık. Cam filmi uygulaması hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

65
8
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
65
8
4
1
0