Çin Bir Anda Ortadan Kaybolsaydı Ticarette Durum Ne Olurdu?

39
7
5
4
3
Bildiğiniz üzere Çin, ülkemiz için büyük bir tedarikçi rolünü üstlenmektedir. Peki ya bu ülke bir anda ortadan kaybolursa ne olur hiç düşündünüz mü?

Çin dünyanın en büyük tüccar ve tedarikçi zincirinin bir parçasıdır. Bu noktada şu an da kullandığımız birçok elektronik veya sıradan ürün aslında Çin’in bir kolunu taşımaktadır. Ancak bazı analistler, bu verilerin yanıltıcı olduğunu ve aslında Çin’in sağladığı ürünlerin abartılı olduğunu savunuyor.

Çin, aslına bakılırsa genellikle Japonya’dan parçalar ithal ediyor, daha sonra ise nihai bir ürün kuruyor. Ardından da son basamak olarak ABD’ye ihraç ediyor. Yani anlayabileceğiniz üzere Çin, sandığımız gibi üretici konumunda değil. Öyle ki ilişkiler incelendiğinde, Japonya’nın ABD ile ticaret yaptığı, ancak Çin’in durumdan hoşlanmadığı görüldü.

Analistlere göre bir ülke veya bir şirket sürece ne kadar değer katıyorsa, o kadar önemlidir, ancak şu andaki istatistiklere bakılacak olursa Çin olaya değer katmıyor, pastadan pay alıyordu. Apple, 2016 yılında Çin’de yapılan iPhone satışlarından 48 milyar dolarlık gelir etmişti. Ancak ticari verilere göre Çin, o yıl ABD’den sadece 1 milyon dolar cep telefonu ithal etmişti. Yani olayı toparlayacak olursak, Çin etkili bir üretici olmasa da etkili bir tedarikçidir. Yokluğu ülkeleri batırmayacak olsa da kazanca da taşımayacaktır.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/china-us-trade-deficit-could-be-misleading-2018-6?utm_source=feedly&utm_medium=referral
39
7
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
39
7
5
4
3