Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Yaşam

Binlerce Binanın Yıkıldığı 10 İlimizde DASK Sigortası Kapsamına Giren Evlere Ne Kadar Ödeme Yapılacak?

Büyük yıkımın olduğu 10 ilimiz için çalışmalar sürüyor. Enkaza dönüşen binaların önemli bir kısmı ise DASK tarafından sigortalanmış durumda. Peki DASK ne kadar ödeme yapacak?

Binlerce Binanın Yıkıldığı 10 İlimizde DASK Sigortası Kapsamına Giren Evlere Ne Kadar Ödeme Yapılacak?
Gürhan Kulaklı Gürhan Kulaklı /

Daha yolumuz uzun, enkazın altından çıkaracağımız çok sayıda insan bizlerden bir umut ışığı bekliyor. Sonrasında ise tüm ülke olarak yaralarımızı sarmaya başlayacağız. Elbette bu noktada en önemli kişiler bu depremde yakınlarını, evlerini, eşyalarını kaybeden depremzede vatandaşlarımız.

DASK (Doğal Afet Sigortalar Kurumu), şu ana kadar 30 binden fazla hasar ihbarı olduğunu ve ödeme kapasitelerinin 117 milyar TL olduğunu söyledi. Elbette işin özünde herkes DASK'tan kaç bin TL'lik yardım alacağını merak ediyor.

DASK'ın 2023 yılı için belirlediği ücret ne kadar?

Binlerce Binanın Yıkıldığı 10 İlimizde DASK Sigortası Kapsamına Giren Evlere Ne Kadar Ödeme Yapılacak?

DASK, 2022'nin sonlarında yayınladığı 2023 yılı için belirlenen "Zorunlu Deprem Sigortası" tarifesine göre betonarme yapılar için inşaat birim metrekare başına 3016 TL ödeme yapacak. Bir mesken için yapılacak maksimum ödeme tutarı ise 640 bin TL olacak. Bu hesaba göre 120 metrekare olan bir ev için 361 bin 920 TL ödeme yapılması gerekiyor.

Eğer metrekare daha büyükse ve toplam maliyet 640 bin TL'nin üzerine çıkarsa bu artış için herhangi bir ödeme yapılmayacak. Yani her bir mesken için en fazla 640 bin TL ödenmiş olacak.

Kahramanmaraş depreminde evi yıkılanlara DASK ödemeleri başladı.

Binlerce Binanın Yıkıldığı 10 İlimizde DASK Sigortası Kapsamına Giren Evlere Ne Kadar Ödeme Yapılacak?

Türk Reasürans & Doğal Afet Sigortaları Kurumu Genel Müdürü Selva Eren, şu ana kadar 30 binden fazla hasar ihbarının işleme alındığını açıkladı. Bununla birlikte depremin üzerinden 24 saat geçmeden ilk hasar ödemelerinin de gönderildiğini belirtti.

Eren, 10 Şubat itibariyle biriken deprem fonlarının 23 milyar TL seviyesinde olduğunu belirtti. Eren'in yaptığı açıklamaya göre sigortacılık tekniği çerçevesiyle eklenen reasürans koruması da dahil olduğunda toplamda 117 milyar TL'lik ödeme kapasitesi bulunuyor.

Reasürans koruması ne demek?

Binlerce Binanın Yıkıldığı 10 İlimizde DASK Sigortası Kapsamına Giren Evlere Ne Kadar Ödeme Yapılacak?

Reasürans koruması, en basit haliyle "risklerin paylaşılması" olarak özetlenebilir. Bu koruma, İşin özünde bir sigorta kurumu olan DASK'ın da kendini başka şirket ve kurumlara sigortalatması anlamına geliyor. Biz kullanıcıların evimizi sigortalamak için DASK'a ödediğimiz paranın bir kısmı başka bir firma tarafından sigortalanıyor. Bu sayede anlık olarak daha fazla nakit akışına ulaşılmış oluyor.

Kahramanmaraş merkezli bu deprem, ülkemizin ve dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden biri. Amacımız ise binaların içerisinden kurtarabileceğimiz en yüksek sayıda insanı kurtarmak. Sonrasında ise bizi başka bir süreç bekliyor. Bu enkazlar kaldırılacak ve umuyoruz ki önceki hataların tekrarlanmayacağı sağlamlıkta, artık çocuklarımızı betonun içerisinden çıkarmak zorunda kalmayacağımız yeni yuvalar inşa edilecek.

Kahramanmaraş'taki deprem ile ilgili detaylar için:

YORUMLAR

(2)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
O
Orbay Boran 2 yıl önce
harbiden çok komik paralar. ulan söyle düşün ben eve 2milyon TL veriyorum evim depremde tıkıkıyor dask bana teselli parası veriyor ki teselliside çok kötü. o yüzden özel sigorta şirketleri ile anlaşmak daha mantıklı.
M
Mehmet N. 2 yıl önce
DASK parası ev almak için değil yeni bir inşaata başladığında yerine ev koyabilmek için ve bunu yaparken de arsa değeri DASK'ı ilgilendirmiyor sadece yeni inşaat maliyetini kapsamak için üretilmiş bir sigorta çeşidi. Bu yüzden yılda sadece 200-300 TL prim ödeniyor. Örneğin, 10 daireli bir apartman (120'şer metre kare ise) toplam 3.6 milyon TL ödeme alacak demek. 1.5 sene önce olsa bu parayla çok rahatlıkla 10 daireli ev yapılabilirdi. Ama şu sıralar 10 daireli bir binayı bu tutara yapabilmek pek mümkün değil çünkü anlaşılan bu fon enflasyona karşı korumalı değil gibi görünüyor.
Tüm yorumlar yüklendi (2 yorum)