Geleceğin İnşaat Teknolojisine Yakından Bakın: Desteksiz Bir Şekilde Ayakta Durabilen İlk 3D Baskı Köprü İnşa Edildi

41
1
1
0
0
Zaha Hadid Architects ve ETC Zurich (İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü), dünyanın ilk desteksiz bir şekilde ayakta durabilen 3D bakıyla üretilmiş köprüsünü inşa etti. Önceki 3D yapılara göre farklı bir beton mürekkebinden üretilen bu köprü, Kasım 2021'e kadar Avusturya Viyana'da sergilenecek.

Bildiğiniz üzere 3D yazıcıların kullanım alanları genişlediğinden beri yazıcıdan elde edilen betonlarla inşa edilen yapılar görmeye başladık. Artık binaların bile 3D yazıcıdan yapılırken, Avusturya Viyana da ilk 3D yazıcıdan üretilen desteksiz köprüsüne kavuştu.

Zaha Hadid Architects ve ETH Zurich tarafından üretilen bu köprü için 3D yazıcıdan elde edilen 53 adet beton blok kullanıldı. Herhangi bir temele sahip olmayan ve dolayısıyla güçlendirilmemiş bir yapıdan oluşan bu köprü, türünün ilk örneği olma niteliğini taşıyor.

Köprü, sıkıştırılma tekniği sayesinde desteksiz bir şekilde ayakta durabiliyor

viyana 3d köprü

İki şirket, projeyi gerçekleştirmek adında yeni tür beton mürekkebi üreten Holcim adlı bir şirketle anlaşma imzalayarak çalışmalara başlamış. Kolayca sökülüp başka bir yere taşınabilen Striatus adındaki bu köprü, 2021 yılının Kasım ayına kadar Venedik Mimarlık Bienali kapsamında Giardini della Marinaressa'da sergilenecek. 

Zaha Hadid Architects mimarlarından Shajay Bhooshan, Striatus köprüsünü antik mimari tekniklerin modern hesaplamalarla yapılan tasarımın bir birleşmesi olarak nitelendiriyor. Sıkıştırma yoluyla desteksiz bir şekilde durabilen bu köprü için Bhosshan, şu ifadeleri kullanıyor; "Striatus, devlerin omuzlarında duruyor. 1600'lü yılların yapısal mantığını dijital hesaplama, mühendislik ve robot üretim teknolojileriyle harmanlayarak atalardan kalma eski teknikleri yeniden canlandırıyor."

Kaynak : https://newatlas.com/3d-printing/worlds-first-3d-printed-concrete-bridge-eth-zaha-hadid/
41
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
41
1
1
0
0