İnsan Boyundaki Dev Kunduzların Neden Yok Olduğu Keşfedildi

64
14
7
6
3
Bilim insanları, dev kunduzların neslinin tükenmesiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkardılar. Yapılan son çalışmalara göre, dev kunduzları yok eden şey de iklim değişimi.

Bilim insanları, dev kunduzların neslinin tükenmesiyle ilgili yeni bilgiler buldu. Yapılan çalışmaya göre, neslin yok olmasındaki en büyük etken iklim değişimi.

Dev kunduzlar, bir zamanlar Kuzey Amerika’da yaşayan, boyutları insanınkiyle yarışabilecek hayvanlardı. Bu tür, göl civarlarında ve sulak alanlarda yaşamayı tercih ediyordu. 10.000 yıl önce, buzul çağının sonlarında, dev kunduzların nesli tükendi.

Bu dev hayvanların ağırlığı 100 kilogramı geçebiliyordu ancak görünüşü günümüz kunduzlarına benziyordu. Yine de iki tür arasında birbirlerine benzemeyen 2 nokta vardı. Bu noktalardan biri kuyrukları, diğeriyse dişleriydi.

Dev kunduzlar, günümüz kunduzlarına göre daha ince ve uzun kuyruklara sahipti. Dişleriyse, günümüz kunduzlarının keskin dişlerine oranla daha kaba ve eğimliydi.

Bilim insanları şimdiye kadar, mamut ve dev kunduzlar gibi buzul çağı hayvanlarının neden yok olduğunu kesin olarak bilmiyordu.

Çalışmalar, dev kunduzların daha sıcak ve daha ıslak iklimlerde yaşayabildiğini göstermişti. Dev kunduzların fosilleri çoğunlukla, eski sulak alanların yakınlarında bulunuyordu. Ancak dev kunduzların yaşam şekilleri günümüz kunduzlarıyla benziyor muydu, kimse bilmiyordu.

Fosiller üzerinde yapılan çalışmalar gösterdi ki dev kunduzlar, günümüz kunduzları gibi devirdikleri ağaçlarla beslenmiyordu. Onun yerine su bitkilerini yiyorlardı. Yani dev kunduzların hazıra konmaya dayalı bir beslenme düzeni vardı. Bu düzen onları iklime bağımlı bir hale getirdi. Bu da türün sonunu hazırladı.

Buzul çağın sonlarına doğru, iklim aşırı sıcak ve kuru bir hale geldi. Yaşamak için sulak alanlara ihtiyacı olan dev kunduzlarsa bu ortama uyum sağlayamadı ve nesilleri tükendi.

Kaynak : https://www.scientificamerican.com/article/why-giant-human-sized-beavers-died-out-10-000-years-ago/?redirect=1
64
14
7
6
3
Emoji İle Tepki Ver
64
14
7
6
3