Piksellerin Mucidi ve Dijital Görüntülemenin Öncüsü Russel Kirsch, Hayatını Kaybetti

78
3
2
1
1
Pikseller ve dijital görüntülemenin mucidi kabul edilen Russel Kirsch, 91 yaşında Alzheimer sebebiyle hayatını kaybetti. Kirsch’ün 1957’de elde ettiği ilk dijital görüntü, dünyayı değiştiren 100 fotoğraftan biri kabul ediliyor.

Günümüzde kullandığımız ekran teknolojilerinin çok büyük kısmında olmazsa olmazlardan olan piksel teknolojisinin mucidi Russel Kirsch, 91 yaşında hayatını kaybetti. 1929’da Rusya ve Macaristan göçmeni Yahudi kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kirsch, tüm dünyayı değiştirecek çalışmalarından önce New York Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve MIT’de eğitim gördü. Burada edindiği bilgilerin ardından Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nde 50 yıl görev yapan bilim insanı, dijital görüntünün mucidi olarak kabul ediliyordu. 

İlk yıllarında devasa boyuta sahip bilgisayarlarla çalışan Kirsch, ilk başlarda bilgisayarların insan zihnini ve algısını simule edebilmesi için çalışmalar yapıyordu. 1957 yılında yaptığı çalışmalar sonucunda geliştirdiği dijital görüntü tarayıcısıyla, fotoğrafların üzerindeki değişimleri takip ederek dijital taramalar gerçekleştirdi. 

Kirsch’ün bu çalışmalarda ilk taradığı fotoğraf, üç aylık oğlu Walden Kirsch olmuştu. 5 cm x 5 cm ölçülere sahip tarama 176 x 176 piksel çözünürlük üretmişti. Günümüzdeki dijital taramalara göre çok basit bir teknoloji olan Kirsch’ün çalışmaları, fotoğrafta toplamda 30.976 piksel barındırıyordu ve bit derinliği olarak da piksel başına 1 bit değer sunuyordu.

Sistemin nasıl çalıştığı açıklanmıştı

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından arşivlenen görüntünün nasıl elde edildiği ise detaylı bir şekilde açıklanmıştı. Kirsch’ün dijital görüntüyü elde etmek için geliştirdiği tarayıcıda; büyük boy bir tambur, bu tamburun üzerine monte edilmiş dönen bir başka tambur ve fotoçoğaltıcı kullanılmıştı. Kirsch, bu tasarımıyla fotoğrafı nokta nokta ayırmayı, yani piksel oluşturmayı başarmıştı. 

İlk başta yalnızca siyah ve beyaz renklerini elde edebilen tarayıcı, Kirsch ve ekibi tarafından görüntüyü farklı eşiklerde birden fazla kez tarayıp bu taramaları üst üste koymaları üzerine gri rengi de üretmeye başladı. Gerçekleştirilen bu çalışmalar, dijital görüntülemede kullandığımız yöntem, algoritma ve depolama tekniklerinin oluşturulmasına ve bugünkü hallerini almasına önayak oldu. 

Dünyayı Değiştiren 100 Fotoğraftan Biri

Kirsch’ün piksel tabanlı elde ettiği oğlunun fotoğrafı 2003 yılında dijital fotoğrafçılığa sağladığı önem sebebiyle Life World tarafından “Dünyayı Değiştiren 100 Fotoğraf” listesine girdi. Fotoğraf günümüzde de Portland Sanat Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor.

Dijital dünyanın önemli yapı taşlarından birini sunan Kirsch, uzun yıllardır mücadele ettiği Alzheimer’a karşı yenik düştü ve 11 Ağustos’ta Portland’deki evinde 91 yaşındayken hayatını kaybetti. Bizler de tüm dünyaya kattığı tüm güzellikler için kendisine teşekkür ediyoruz.

Kaynak : https://techcrunch.com/2020/08/13/digital-imaging-pioneer-russell-kirsch-dies-at-91/
78
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
78
3
2
1
1