Diyarbakır'daki Zerzevan Kalesi'nde Yürütülen Kazılarda Gizli Bir Geçit Bulundu

34
10
1
1
0
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Roma döneminden kalma 1700 yıllık kaya mezarlığı ve gizli geçit ortaya çıkarıldı.

AA'nın haberine göre, ilçeden 13 km uzaklıkta bulunan Demirölçek Mahallesi yakınlarında yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde 'askeri yerleşim' olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde, 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde başlatılan kazılar devam ediyor.
 

12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda olan sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yeraltı ibadethanesi, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunan kale tarihe ışık tutuyor.

Kazıların 4 sene önce başladığını hatırlatan Çınar Kaymakamı Selami Kaya, çalışmalarda önemli bir seviyeye gelindiğini kaydetti.
 

Çalışmaların büyük bir özveriyle sürdürüldüğünü belirten Kaya, "Zerzevan Kalesi ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için oldukça önemli bir turizm lokasyonudur. Kaleyi görmeye, farklı ülkelerden çok sayıda turist de geliyor" dedi.

Mithras Tapınağı ilgi çekiyor

Yapılan kazılar sonrası ortaya çıkan Mithras Tapınağı'nın, Doğu Roma'nın dünyada en son bulunan tapınağı olması sebebiyle ilgi gördüğünü söyleyen Kaya, şöyle konuştu:
 
"Mithras Tapınağı'nı görmek için bilhassa Avrupa ülkelerinden çok sayıda turist geliyor. Burası esasında antik bir şehir. Hem yeraltı, hem de yerin üstünde büyük bir şehir mevcut. Kazı çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Gün geçtikçe tarihi yapılar ve eserler ortaya çıkacak. Zerzevan Kalesi ülkemiz adına çok önemli bir turizm destinasyonu olacak."
 

Bu seneki kazılara 45 gün önce başladıklarını ifade eden ve tapınağın tüm dünyada yankı uyandırdığını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun, şunları kaydetti:

"Bu yıl gerçekleştirilen çalışmalarda yaklaşık 1700 yıllık, Roma dönemine ait kaya mezarlığı ortaya çıkardık. Zerzevan Kalesi'nde büyük bir mezarlık alanının bulunduğunu düşünüyorduk ama henüz tespit edememiştik. Bu, önemli bir keşif oldu."

"Surların dışında da, 2 noktada çalışmalar yürütülüyor. Şimdiye değin 4 mezarlık tespit ettik. Mezarların sayısı muhtemelen artacaktır. Tek kişilik özel mezarlar, 3 kişilik oda mezarları ve lahit tipi mezarlar var. Bu çalışma bizi önemli sonuçlara götürecek. Örneğin; mezarın aşağı noktasında gizli bir geçit bulduk. Büyük olasılıkla, yeraltında büyük bir mezarlık mevcut."
 

Coşkun, Roma dönemine ait olan kaya mezarlığının, dönemin tarihine ışık tutacağını dile getirdi. Kaledeki askerlerin ve sivillerin yaşamı bakımından önemli neticelere ulaştıklarını söyleyen Coşkun; kazılarda çıkan günlük hayatta kullandıkları eşya ve askeri malzemeleri de, o dönemi anlatması açısından çok değerli gördüklerini kaydetti.

Kaynak : https://www.haberturk.com/zerzevan-kalesi-nde-bin-700-yillik-kaya-mezarligi-bulundu-2130100
34
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
10
1
1
0