Drone ile Pizza Teslimatı Yapmak Mümkün Mü?

0
0
0
0
0
Ünlü restoran zinciri Domino's Pizza, bazı ülkelerde drone ile pizza teslimatı yapmaya hazırlanıyor. Peki şirket gerçekten de drone ile teslimat yapabilecek mi?

Dünyanın en ünlü pizza zincirlerinden biri olan Domino's Pizza, özellikle akıllı saatlerin hayatımıza girmesiyle giyilebilir teknolojilere hızlı bir şekilde ayak uydurarak Apple Watch için uygulamasını sunmuştu.

Teknoloji alanındaki önemli yenilikleri takip eden Domino's, şimdi ise pizza teslimatlarını kuryeler yerine drone'lar (insansız hava araçlarıyla) yapmaya hazırlanıyor. Daha önce Amazon'un ürün siparişleri teslimi için drone ile teslimat için test uçuşları yaptığı bilinirken, Domino's da benzer bir uygulamayı pizza teslimatlarında yapacak. Peki gerçekten de drone ile pizza teslimatı yapmak mümkün mü?

Açıkçası Domino's Pizza her ne kadar bu konuyu sık sık gündeme getiriyor olsa da, bu uygulamanın yakın gelecekte hayata geçmesi pek de olası değil. Basit bir pizza kutusu drone aracılığıyla taşınsa da içecek ya da ek gıdalar standart drone'ların kapasitesini aşacağı için şirket bu tarz durumlarda ekstra güçlü bir drone'a ihtiyaç duyacak. Bu drone'ların hem maliyeti hem de yönetimi ile ilgili durumlar motorlu kuryelere göre çok daha masraflı olacak.

Ayrıca sadece birkaç şirket bile drone ile teslimata geçse de bu durum yoğun bir hava trafiğine neden olacak. Yoğun hava trafiği cihazların frekansının karışmasına, rahat hareket edememesine hatta çeşitli hava araçlarının uçuşuna engel olabilecek. Bu durum da drone ile teslimatın yakın zamanda hayatımıza giremeyeceğini gösteren problemlerden biri.

Teslimatın güvenliği ve drone'ların kontrolü gibi durumlarda da oluşabilecek çeşitli güvenlik problemleri nedeniyle drone ile teslimat işinin de yasal olarak problemler yaratabileceği düşünülüyor.

Drone ile teslimat birçok kişinin işsiz kalması anlamına gelebilir

Drone ile teslimat bir dönem yaygınlaşacak olursa bu da motorlu kuryelerin işsiz kalacağı anlamını taşıyor. Ancak elbette drone ile teslimat şirketler için yönetmesi zor ve hala birçok problemi olan bir alan olduğu için kısa vadede hayatımıza girmeyebilir. Bu nedenle motorlu kurye istihdamının azalması ya da tamamen bitmesi şu an için mümkün değil.

Ancak elbette gelişen teknolojiyle birlikte drone'lar da birçok alanda faaliyet göstermeye başlayacak. Domino's Pizza da bu alanın öncülerinden olacağı için önemli bir başarıya da imza atıyor, yine de en azından birkaç yıl içinde drone ile teslimat olayının hayata geçebilmesi sürpriz olacaktır.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0