Droneların Uçuş Yapabilecekleri Bölgelerle İlgili Yeni Düzenleme Yapıldı

24
11
6
1
0
Geçtiğimiz dönemlerde droneların kullanım alanlarının daha net ve anlaşılabilmesi için bir dizi kurallar getirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kurallarda yeni bir düzenleme yaparak artık droneların uçuş bölgelerini yeşil ve kırmızı bölge olarak adlandıracak.

Dronelar ilk çıktığı zamanlarda çok fazla popüler değildi ve oldukça maliyetliydi. Her geçen gün popülaritesini arttıran dronelar, her bütçeye uygun fiyatlarıyla kullanıcıların daha fazla erişebileceği bir teknoloji hâline geldi. Bu popülaritenin ilk zamanlarında herkes istediği gibi istediği yerde istediği kadar drone ile görüntü alabiliyordu fakat her serbestlikte olduğu gibi maalesef bu imkân ve serbestlikler de drone kullanımında suiistimaller meydana getirdi.

Önemli güvenlik sorunlarına daha fazla yol açmadan yetkililer, drone kullanımlarına bir sınırlama getirdi. Geçmiş dönemlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, droneların uçuş yapması için elverişli bölgeleri açıklamıştı. Daha önceden koyulan bu sınırlamalara ise şimdi bir güncelleme geldi.

Geçtiğimiz dönemlerde droneların uçuş yapabileceği yerleri kalabalık, kalabalık olmayan ve çok kalabalık bölge olarak tanımlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu tanımlamaları değiştirerek yerine renkleri getirdi. Artık droneların uçuş gerçekleştirebilecekleri yerler, yeşil bölge (serbest) ve kırmızı bölge (özel izne tabi) olarak isimlendirilecek.

Şehir dışı ve yasak bölgeler hariç, hem ticari hem de hobi amaçlı drone kullanımı serbest olurken şehir içi, askerî bölge ve havalimanı gibi yerlerde insansız hava araçlarının kullanılması için resmi izinlerin alınmış olması gerekiyor. Bu güncellenen kurallara göre insansız hava araçlarının yerden yüksekliği 120 metreyi geçemeyecek.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/bilim/201908081039875841-dronelar-icin-renkli-cozum/
24
11
6
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
11
6
1
0