Bilim İnsanları, Kaydedilmiş En Sıcak Ekim Ayını Yaşadığımızı Açıkladı

18
7
2
2
1
Avrupa Birliği’nden bilim insanları, geçtiğimiz ekim ayının kayıt altına alınmış en sıcak geçen ekim ayı olduğunu açıkladı. Eylül ve ekim aylarını kapsayan dönem için ise son 30 yılın sıcaklıklarından 1.1 santigrat derece daha sıcak bir dönem yaşandı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nde görevli bilim insanları, geçtiğimiz Ekim ayının birçok bölgede ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklarda geçtiğini açıkladılar. Bilim insanlarına göre kaydedilmiş en sıcak ekim ayı bu yıl yaşandı.

Bilim insanları, Ekim 2019’un küresel yüzey hava sıcaklığının 1981-2010 arasındaki ortalamadan 0.69 santigrat derece daha sıcak olduğunu açıkladılar. 2019 Ekim ayı, 2015 Ekim ayınının sıcaklık ortalamasını geride bırakarak kayda geçmiş en sıcak ekim ayı oldu. Eylül ve Ekim aylarını kapsayan dönem için bakıldığında ise sıcaklık artışının 1.1 santigrat derece olduğu belirlendi. 

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden bilim insanları, bulgularının artan sera gazlarından kaynaklandığını söyledi. Küresel ısınma eğiliminin sürdüğü 2019 yılında, genel sıcaklık rekorlarının kırıldığı artık kesinleşmiş durumda. 

en sıcak ekim ayı

İncelenen verilere göre son 12 ay boyunca, küresel yüzey hava sıcaklığı dünyanın çoğu yerinde 1981-2010 ortalamasının üzerinde. Kuzey Kutbu’nda ise durum daha kötü. Kutup bölgesinde ortalamanın çok daha üzerine bir sıcaklık yaşandı. 

Bilim insanları, Ekim 2019 sıcaklıklarının Kuzey Kutbu, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Rusya’nın bazı bölgelerinde ortalamanın üzerinde olduğunu, Güney Brezilya, Güney Afrika ve Doğu Antarktika’da ise sıcaklıkların ortalamanın oldukça üzerinde olduğunu açıkladılar. 

Ekim ayına dair sıcaklık oranlarının açıklanması, dünyanın dört bir tarafından 11.000 bilim insanının, insanlığın yaşam biçiminde büyük değişimler olmadan küresel ısınmanın kaçınılmaz olacağına dair mektubunun yayınlandığı güne denk getirildi.

en sıcak ekim ayı

Oregon Devlet Üniversitesi’nden ekoloji profesörü William Ripple, “40 yıllık önemli küresel müzakerelere rağmen, her zaman ne yapıyorsak onu yapmaya devam ettik ve bu krizi çözemedik” dedi. 

Kayıtlardaki en sıcak 19 yılın 18’i 2001 sonrasında yaşandı. İngiltere’nin Meteoroloji Ofisi, son on yılı gezegenin en sıcak yılları olarak açıkladı. İngiltere’nin Meteoroloji Ofisi sözcüsü Grahame Madge, The Independent’e “2019’ın en sıcak yılların arasında olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını daha önce yapmıştı. 

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/science/october-hottest-temperature-record-earth-eu-climate-change-a9188121.html
18
7
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
7
2
2
1