Bir Zamanlar Efsane Olan 15 Eski Sosyal Medya Mecrası

23
11
5
1
0
Geçmiş yıllarda popülerlikleri ile interneti kasıp kavuran, ama uygulanan yanlış politikaların ya da rakiplerine yenik düşmeleri sonucu piyasadan silinen Vine, Google Plus ve MySpace gibi sitelere gelin birlikte bakalım.

Günümüzde sosyal medya ve internet hayatımızın her alanında etkisini göstermekte. Sıkı bir sosyal medya kullanıcısı olmasanız bile, Vine, Google Plus veya MySpace gibi sosyal medya devlerini hatırlasınız. Bir zamanlar milyonların kullandığı bu sosyal medya platformları artık aramızda değiller.

Fakat tarihe karışan sosyal medya mecraları bunlarla sınırlı değil. Gerek yanlış politikaların sonucu, gerekse de rakiplerine karşı üstünlüklerini kaybetmeleri sonrasında birçok sosyal medya platformu sahip oldukları kullanıcı kitlesini korumaya başaramıyor ve zamanla yok oluyor. 

Vine, MySpace gibi bir zamanlar efsane olan sosyal medya platformları:

Vine 

vine

6 saniyeye dünyaları sığdırarak kullanıcıların yaratıcılıklarının sınırlarını zorlayan bu uygulama, 16 aralık 2016 yılında yaratıcısının fişini çekmesiyle aramızdan ayrıldı. Fakat görünüşe göre kullanıcılar Vine uygulamasının yerini doldurmakta kararlıydılar. Özellikle son zamanlarda popüler olan tik tok, bir nevi günümüzün vine uygulaması olarak kullanılmakta.

Google Plus

google plus

2011 yılında Google’ın mevcut sosyal ağlara rakip olarak piyasaya sürdüğü Google Plus, aslında YouTube, Gmail gibi servisleri tek bir çatı altında toplamayı amaçlamaktaydı. 

Takvimler 2 Nisan 2019’u gösterdiğinde ise Google Plus kullanıcılara tamamen elveda dedi. Google buna sebep olarak istedikleri potansiyele ulaşamadıklarını gerekçe gösterse de, 8 Ekim 2018’de yayınlanan Wall Street Journal’da yüz binlerce Google Plus kullanıcısının verilerinin açığa çıkması önemli bir rol oynadı.

MySpace

2005-2008 yılları arasında dünyadaki en büyük sosyal ağ unvanına sahip olan MySpace, 2008 yılında Facebook’un dünya genelinde popülerliğe ulaşması ile bu unvanını kaybetti ve MySpace için her şey daha da kötüye gitmeye başladı.

 Son olarak şirketin 2015 yılından önce bulunan, 50 milyon şarkı ve 12 yıllık birikimden oluşan tüm verileri kaybettiğini açıklaması ile site kullanıcıların gözünde iyice güven kaybetti.

Hi5

hi5 site

Yine 2000’li yılların ortalarında son derece popüler bir sosyal ağ olarak karşımıza çıkan Hi5, 2009 yılında Facebook’un artan popülerliğinin başka bir kurbanı oldu. Facebook’un sahip olduğu popülerliğe karşı önce bir oyuncular için sosyal platforma dönüşen site, bu alanda da istediği başarıyı elde edemeyince bir izdivaç platformuna dönüşmeyi denedi. Fakat yine de istenilen başarıyı yakalayamadı.

Yonja

Yerli ve milli Tinder’ın web versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz Yonja, bu topraklarda kurulan ve kullanıcılar arası çöpçatanlık amaçlı kullanılan bir web sitesiydi. İnternet üzerinden flört olayının yeni başladığı dönemlerde oldukça popüler olan bu web sitesi, artık akşam 6’dan sonraki ufak bir anadolu kasabasını andırır hale geldi.

Hocam.com

2005 yılında yayın hayatına başlayan Hocam.com, 13 yıllık yayın hayatından sonra 2018 yılında kapandı. Öğrencilere açık olan üyelik onay sürecine sahip olan site, siyasi tartışmaların geçtiği bir yer olsa da Odtü’nün Yonja’sı olarak da bilinmekteydi. 

Friendster

friendster

2002-2004 yılları arasında 1 milyon kullanıcı sayısına ulaşan ilk sosyal ağlardan birisi olan Friendster, 2003 yılında Google tarafından yapılan 30 milyonluk teklifi reddederek tarihinin en büyük hatasını yaptı. Son derece basit mekaniklere sahip site, yeni arkadaşlar edinmek, mesajlaşma ya da sosyal aktiviteleri paylaşmak için kullanıyordu. Fakat MySpace’in daha geniş bir kullanıcı kitlesi inşaa etmesi üzerine site eski popülaritesini bir daha yakalayamadı.

Bebo

Kuruluşundan sadece 9 gün sonra 1 milyon kullanıcıya ulaşan Bebo, sektörde istenilen farkı yaratamadığı için kaybolmaya yüz tuttu. Bir kaç kez el değiştirdikten sonra eski sahibi tarafından satın alınan web sitesi, herhangi bir atılım yapamadı.

Orkut

orkut

Her ne kadar kurucusu bir Türk de olsa, Orkut Hindistan ve Brezilya’da ulaştığı popülerliğe ülkemizde bir türlü ulaşamadı. Adını kurucusu Orkut Büyükkökten alan site, kurucusu tarafından Facebook yokken Orkut vardı şeklinde anılmaktadır. Orkut’un üye sayısı olarak Facebook’un gerisine düşmesi ile Orkut Büyükökten yeni projesi olan Hello’ya başlama kararı aldı.

DailyBooth

dailybooth

Instagram benzeri fotoğraf paylaşma ağı olan DailyBooth, Instagram uygulamasının markette yerine almasından 1,5 sene kadar önce kuruldu. 2009 yılının Şubat ayında kurulan site, Eylül 2009 ayında 1 milyonuncu fotoğrafına ulaştı. Fakat 2012 yılında site ekibinin Airbnb’nin ekibine dahil edilmesi ile DailyBooth ortalıktan kayboldu.

Friendfeed

friendfeed

2007 yılında, bir grup eski google çalışanı tarafından kurulan bir sosyal ağ olan FriendFeed Facebook tarafından 15 milyon dolar nakit ve 32 milyon dolarlık hisse karşılığı satın alınarak Facebook tarafında yavaşça sindirilerek 2015 yılında kapatıldı.

iTunes Ping

iTunes Ping

Müzik odaklı olan iTunes Ping, kuruluş aşamasında Apple gibi güçlü bir şirketin girişimi olmasından faydalansa da istenilen başarıyı bir türlü gösteremedi ve 2012 yılında uygulamalara entegre edilerek kapatıldı. 

Meerket

meerket

Son derece inovatif bir şekilde yayın hayatına başlayan Meerket, canlı yayınların hayatımıza girmesine sebep olan en önemli sitelerden birisiydi. Fakat Twitter ve Facebook gibi devlerin bu konuda attığı adımlar maalesef Meerket’in sonu oldu.

Ask.fm

ask.fm

Bir zamanların en çok kullanılan anonim soru sorma sitelerinden Ask.fm artık eskisi kadar popüler değil. Bunun başlıca sebeplerinden birisi de daha modern bir tasarım ile karşısına çıkan Curioscat.me adlı anonim soru sorma sitesi. 

Connected2.me

Başka bir Türk girişimci tarafından kurulan ve anonim olarak insanlarla sohbet edebileceğiniz bir site olan Connected2.me 2013 yılındaki şaşalı dönemini arar oldu. Geçtiğimiz yıllarda web sitesi kısmını devre dışı bırakarak uygulama üzerinden kullanıcıların kullanımına sunuldu. Aynı zamanda daha uluslararası bir çizgiye çıkmayı deneyen sitenin pek de başarılı olduğu söylenemez.

Bir zamanlar milyonlarca kullanıcıya ulaşabilen, hatta birçok konuda ilkleri yaşatan bu siteler, yeni alternatiflerin çıkması ve modern çağa ayak uyduramadıkları için ya yok oldular ya da popülerliklerini kaybettiler. Ama insanların paylaşma duygusu eskisinden hiçbir şey kaybetmedi.

23
11
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
23
11
5
1
0