Galaksimiz Samanyolu, Geçmişte Bir Başka Galaksiyi Yiyerek Absorbe Etmiş

49
16
14
2
2
İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi her zaman bu kadar büyük ve güçlü değildi. Yapılan son araştırmalar, galaksimizin geçmişte komşusunu absorbe etmiş olabileceğini doğruladı.

Samanyolu galaksimiz şiddet içinde doğdu ve bilim adamları hala kozmik olay mahallinin parçalarını birleştiriyorlar.

Bu süreçte 1 milyardan fazla yıldızın yerini belirlemeye çalışan Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia uzay teleskobu birçok bilgi topladı. Geçen hafta yayınlanan bir makale, Gaia’nın topladığı bilgiler astronomların evrenin ilk günlerinde Samanyolu'nun nasıl ikinci bir galaksiyi absorbe ettiğini anlamalarına olanak veriyor.

Makalenin içeriğinde, “Bugüne kadar Samanyolu'na benzeyen uzak sarmal gökadaların tüm kozmolojik tahminleri ve gözlemleri, daha küçük yapılar arasındaki bu şiddetli birleşme aşamasının çok sık olduğunu göstermektedir.” kısmı yer alıyor.

Samanyolu Galaksisi

Gittikçe büyüyen Gaia gözlemlerinin durduğu yer orasıydı. Teleskobun konum gözlemleri,  bu devasa yıldızların geldikleri yerleri görmeye izin verdi. Gaia verileri, yeni bir araştırmayı mümkün kıldı. Bir astronom ekibi aynı yaşlarda iki yıldız belirledi. Gözlemlenen tüm bu yıldızların Samanyolu Galaksisi’nde bulunan tüm yıldızlardan daha yaşlı olduğu anlaşıldı.

Ayrıca yeni araştırmalar, eski yıldızlardan oluşan bir grubun ağırlıklı olarak hidrojen ve helyum olmasına karşın, diğer grubun daha büyük miktarlarda daha ağır elementler içerdiğini öne sürdü.

Bu, Samanyolu'nun bugünkü öyküsünün şöyle bir şey olduğu anlamına gelir: 13 milyar yıl önce, Gaia-Enceladus adında küçük bir galaksi ve Samanyolu’nun atası olan, diğer bu minik galaksiden dört kat daha ağır ve barındırdığı madenlerle çok daha zengin bir gezegen daha vardı.

Yaklaşık 10 milyar yıl önce, ikisi çarpıştı ve büyük olan diğerini absorbe etti. Yaklaşık 4 milyar yıl sonra, yıldız oluşumunun bir parçası olarak Samanyolu’nun son kısmı oluştu. Bu noktada galaksimiz kendi türünü absorbe ettiği için 'yamyam' olarak tanımlanıyor.

Kaynak : https://www.space.com/early-milky-way-cannibalism.html
49
16
14
2
2
Emoji İle Tepki Ver
49
16
14
2
2