Elon Musk, Falcon 9 Roketinin Son İniş Videosunu Paylaştı

18
4
1
0
0
SpaceX CEO’su Elon Musk, Falcon 9 roketinin gerçekleştirdiği son inişin videosunu paylaştı. Video, aracın atmosfere girmesinden yere temasına kadar olan süreci kesintisiz olarak sunuyor.

SpaceX’in Falcon 9 roketi, son görevini 25 Temmuz’da gerçekleştirdi. Cargo Dragon modülünü başarılı şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na götüren aracın iniş süreci, Elon Musk tarafından paylaşılan bir videoda görüntülendi.

Dört farklı açıdan görüntülerin kullanıldığı videoda, Falcon 9’un üzerinde bulunan mikrofonlardan gelen ses kayıtları da net şekilde duyulabiliyor. Aracın motorunun kükremesini ve atmosferde sürtünmeden kaynaklanan uğultuları duymak mümkün oluyor.

falcon-9-atmosfere-giriş

Senkronize olarak ilerleyen videolarda, B1056 adlı iticinin atmosfere girişinden yere inişine kadar bütün süreci görebiliyoruz. SpaceX’in taşıyıcı roketleri ve iticileri, ana araçtan ayrıldıktan sonra kendilerini daha yükseğe fırlatıyor ve oradan fırlatma noktasına doğru serbest düşüş gerçekleştiriyor. 

Araç atmosfere girer girmez sürtünme nedeniyle alev alıyor. Bu durumun rokete zarar vermemesi, iticileri çalıştıran Merlin motorunu yakmaması için yangın söndürme protokolleri devreye giriyor.

spacex-falcon-9

SpaceX’in geçtiğimiz günlerde yaptığı denemede, B1057’nin kalkış denemesi aşırı ısınma nedeniyle başarısız olmuştu. O aracın Merlin 1D motorunun, iticinin bir önceki denemede atmosfere çok hızlı girmesi yüzünden zarar gördüğü ve yangına sebep olduğu düşünülüyor. 

B1056, üç ay içerisinde ikinci NASA görevini tamamlamış oldu. Böyle giderse de şirketin tarihinde 3 NASA görevi tamamlayan ilk roket olacak ve firmanın ileride NASA ile yeni çalışmalar yapabilmesinin önünü açacak. 

Kaynak : https://www.teslarati.com/spacex-elon-musk-posts-uncut-falcon-9-landing-video/
18
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
4
1
0
0