Gelecekte Bilgisayarların Bakteri Kullanarak Üretilmesi Mümkün Olabilir mi?

16
4
1
1
1
Bilim insanları, çok önemli bir nanomalzeme olan grafeni, yeni bir yöntemle elde etmeyi başardılar. Bu yöntem, grafit ile bir deniz bakterisi olan Shewanella'nın karıştırılmasıyla grafen üretilmesini sağlıyor.

Bakterilerin hayatımızın her yerinde olduğu yadsınamaz bir gerçek. Kimi zaman bu bakteriler iyi amaçlara hizmet ederken kimi zamansa bazı hastalıklara neden olabiliyor. Peki bir bakteri, bilgisayarların üretilebilmesi için kullanılabilir mi? Bu soru ilk başta saçma gelse de, yapılan son araştırmalar bakterilerin bilgisayarların üretilmesinde kullanılabileceğini gözler önüne seriyor.

Bilim insnları son yıllarda gelenekselleşmiş olan malzemelerin dışına çıkarak, nanomalzemeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Nanomalzemeleri benzersiz elektronik, optik ya da mekanik özelliklere sahip olan ürünler olarak tanımlayabiliriz. Bu malzemeler doğada var olacağı gibi, bilim kullanılarak da üretilebilir.

Bilim insanlarının bilgisayar üretimi için kullanmak istedikleri nanomalzeme ise -Chernobyl dizisini izleyenlerin yakından tanıyacakları- grafen. Bu nanomalzeme, mükemmel bir elektrik iletkenliğinin yanı sıra esnekliği ve mekanik gücüyle bilim insanlarının her zaman dikkatini çekmiştir. Grafitten elde edilen bu malzemenin üretim süreci farklı yöntemler olmasına rağmen fazlasıyla zahmetli ve genelde verimi düşüktür.

Bu noktada ABD Rochester Üniversitesi'nden Prof. Anne S. Meyer ve Hollandalı bilim insanları, grafitten grafen elde edebilmek için yeni bir yöntem keşfettiler. Bu yöntemde ise doğrudan bir bakteri kullanılıyor. Shewanella adı verilen bir deniz bakterisini grafitle karıştıran bilim insanları, grafen elde etmeyi başardılar. Mevcut yöntemlere oranla fazlasıyla ucuz olan bu yeni teknik, uygulama süresinin kısa olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Üstelik bu yöntemin çevre dostu olması, tekniğin avantajlarını artıran bir diğer husus.

Bakteri ve grafit ile oluşturdukları karışımı bir gece dinlendirmeye bırakan bilim insanları, hedeflerine ulaşmayı başardılar. Bu teknik sayesinde hem grafen üretildi hem de üretilen bu grafen, bakterilerin çevredeki oksijeni tüketmesi nedeniyle daha saf bir halde elde edildi. Bu da grafenin elektrik iletkenliğini artırmış oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meyer, kullandıkları bu teknik sayesinde elde edilecek olan grafenin, tıbbi malzemelerin üretilmesinde ve yenilikçi bilgisayar teknolojilerinde kullanılabileceğini söylüyor. Bilim insanları şimdi, bu yeni keşfin uygulama alanlarını genişleterek tek seferde daha çok grafen üretme ve üretilen grafenin daha geniş kapsamlı kullanılabilmesi için çalışmalarını sürdüyorlar.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190710163413.htm
16
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
4
1
1
1