Her ne kadar NVIDIA, yeni teknolojilerini Ray Tracing ve DLSS teknolojilerini destekleyen RTX kartları için sunsa da özellikle ülkemizde ekran kartlarında yaşanan ciddi fiyat artışı ile birlikte oyuncular daha eski GeForce GTX modellerine yönelmeyi tercih edebiliyor.
Siz de GTX bir NVIDIA ekran kartı almak istiyorsanız ve 700 serisi tercih listenizde yer alıyorsa doğru yazıdasınız. Bu yazımızda 2013 yılında çıkışını yapan 9 yıllık bir ekran kartı GTX 760’ı artıları ve eksileriyle kullanıcı perspektifinden inceleyip bazı oyunlarda performans değerlerini paylaşacağız. Yazının en sonunda da bir sonuç vereceğiz. ‘’GTX 760 hala alınır mı?’’ sorusunun cevabını bu yazıda bulmaya çalışacağız.
GTX 760 hala alınır mı? Artıları ve eksileri:
GTX 760’ın artıları:
Kart bazı rekabetçi oyunlarında yeterli performansı sunabilir:
Kartımız özellikle uygun fiyatlı bir ekran kartı arayan ve odağı rekabetçi oyunlarda olan oyuncular için oldukça uygun bir kart olabilir. Özellikle League of Legends, VALORANT, Counter Strike: Global Offensive gibi oyunları tercih ediyorsanız pek sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Güncel oyunlar hariç genel olarak yüksek sistem istemeyen rekabetçi oyunlar için gayet uygun bir kart olabileceğini belirtebiliriz.
Kartı ikinci el pazarında uygun fiyata bulabilirsiniz:
GTX 760, 2013 yılında çıkış yaptığı için oldukça eski bir ekran kartı. Bu yüzden kartı güncel olarak sıfır satın almanız pek mümkün değil. İkinci el pazarında kart bulunabilir ve eski sistemlerini veya donanımlarını satmak isteyen kullanıcılardan uygun fiyata satın alınabilir. Satıcılar genelde acil para ihtiyaçlarında veya eski sistemlerini bir şekilde elden çıkarmak için donanımlarını düşük fiyattan alıcıya bırakabiliyor. Uygun bir ikinci el pazar araştırmasıyla GTX 760 ekran kartını oldukça uygun fiyata bulabilmeniz mümkün.
Kart eski işlemcilerle de uyumlu çalışabilir:
Eski sistemlere yeni bir ekran kartı arayışında olan kullanıcıların atladığı en önemli nokta işlemci faktörü. Alınacak ekran kartı oldukça güçlü ve hali hazırda sahip olunan işlemci düşük seviyede ise darboğaz sorunlarına zemin hazırlıyorsunuz demektir. GTX 760, dokuz yıllık bir kart olduğu için eski işlemcilerle bile uyumlu çalışabilecek bir ekran kartı. Bu yüzden işlemcinize çok güvenmiyorsanız bile bu ekran kartıyla uyumluluk sorunları ve darboğaz problemleri ile karşılaşmanız pek olası olmayacaktır.
GTX 760’ın eksileri:
Kart güncel oyunlarda yetersiz performans sunabilir:
Ekran kartının oyun performansına yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz ancak önden bir eksi olarak bahsedebiliriz. GTX 760, ne yazık ki rekabetçi oyuncular dışındaki oyuncuları pek memnun etmeyecektir. Özellikle yüksek grafik kalitesine sahip hikayeli oyunları oynamayı seven bir oyuncuysanız bu ekran kartı isteklerinizi yerine getirmeyecektir. Örnek olarak 60 FPS altına inmeyi sevmiyorsanız, bazı rekabetçi oyunlarda 144, 165 veya 240 FPS’lere kadar rahatlıkla çıkmak istiyorsanız bu kart oldukça zorlanabilir. Rekabetçi oyunları bir artı olarak saymıştık ancak bu artı her rekabetçi oyun için geçerli olmayabilir. Kartı alacaksanız 30 FPS görmeye hazır olun ve her oyundan iyi bir performans beklememenizi tavsiye ediyoruz.
Kartın güncelleme desteği sonlanmış durumda:
Her ne kadar NVIDIA, ekran kartlarına uzun süreler boyunca güncelleme desteği sunsa da her kart için durumlar aynı olmuyor. NVIDIA’nın 28 Haziran 2022 tarihli GeForce Game Ready Driver 516.59 sürümü GTX 760 için sunulmamış durumda. Kartın güncelleme desteği 2 yıldır kesili durumda. Kepler mimarisiyle geliştirilmiş GTX 760 için 2024’e kadar sadece güvenlik güncellemeleri sunulacak. Ekran kartı sürücüsü olarak herhangi bir güncelleme mevcut olmayacak. Oyunlardaki performans iyileştirmeleri açısından oldukça önemli olan ekran kartı sürücü güncelleştirmesi bu kart için maalesef artık desteklenmiyor.
İkinci el pazarının bazı dezavantajları bulunuyor:
İkinci el pazarları genelde uygun fiyatlarıyla bilinir ancak ülkemizde şu an durum ne yazık ki böyle değil. İkinci el piyasasında da her şey oldukça pahalı ve bunun yanında bazı dezavantajlar da var. GTX 760 özelinde konuşacak olursak 9 yıllık bir kart olduğu için ikinci el olarak aldığınız bu kart oldukça fazla bakım geçirmiş veya çok kullanılmış bir kart olabilir. Bazı durumlarda hiçbir sıkıntı teşkil etmese de bazı durumlarda da istenmeyen sorunlarla karşılaşmanız mümkün. O yüzden satıcı ile detayları çok iyi konuşup kart hakkında bilgi almanız gerekecektir.
Kartımız Ray Tracing ve DLSS teknolojilerini desteklemiyor:
9 yıllık bir karttan oldukça yeni olan bu teknolojileri beklemek pek doğru olmasa da yine de bir eksi olarak bu maddeyi ekleyebiliriz. Grafik kalitesini oldukça yükselten ve gerçek ışık yansımaları oluşturan Işın İzleme özelliği sayesinde oyun deneyimi bambaşka boyuta çıkıyor. DLSS ise grafik kalitesinden ödün vermeden ciddi derecede FPS artışı oluşturuyor ancak maalesef bu teknolojiler bu kart tarafından desteklenmiyor.
GTX 760 ile oynayabileceğiniz oyunlar ve alacağınız performans:
- VALORANT
- Counter Strike: Global Offensive
- League of Legends
- Grand Theft Auto V
- Apex Legends
- Forza Horizon 5
- The Witcher 3: Wild Hunt
Editör Notu: Testlere göre aşağıda belirtilen değerler ortalama FPS değerleridir. Kullanılan sistemde yer alan işlemci markası, modeli ve hangi nesile ait olduğu veya RAM boyutu gibi faktörler FPS değerlerine etki yapabilir.
VALORANT: Düşük ayarda 168 FPS
GTX 760, özellikle rekabetçi oyunculara hitap edecek bir kart olduğu için ilk olarak VALORANT performansından bahsetmek yerinde olacaktır. Genel olarak çoğu oyuncu VALORANT’ı 1080p düşük ayarlarda oynamayı tercih ediyor. Siz de onlardan birisiyseniz oyunu 1080p düşük ayarda ortalama 168 FPS alarak rahatlıkla oyunu oynayabilirsiniz. Unutmayın ki bu FPS değerleri İntel i7 2600K işlemcili bir bilgisayarda yakalanmış. Bu işlemci oldukça eski olmasına rağmen FPS değerleri oldukça başarılı. Daha yüksek işlemcilerle daha üst grafik ve çözünürlükte daha yüksek FPS alabilirsiniz. Performans başlığının başında belirttiğimiz gibi özellikle VALORANT gibi işlemci odaklı oyunlarda performans işlemcinize göre farklılık gösterecektir.
Counter Strike: Global Offensive: Yüksek ayarda 159 FPS
VALORANT ile arasında tatlı bir rekabet olan yılların oyunu Counter Strike: Global Offensive performansına geçtiğimizde ise yine çoğu oyuncuyu tatmin edecek seviyede bir performans elde edildiğini belirtebiliriz. Ryzen 9 5900X işlemcili bir bilgisayarda yapılan testte 1080p yüksek ayarda 159 FPS değeri elde edilmiş. İşlemciniz daha düşükse bu değerler daha kötü çıkabilir. Monitörünüz 240Hz veya daha üstüyse ayarları daha da düşürerek uygun FPS değerini yakalayabilirsiniz. Özellikle çoğu CS:GO oyuncusunun 1024x768 veya 1280x1024 gibi düşük çözünürlükler kullandığını düşünürsek GTX 760 burada oldukça yeterli olacaktır.
League of Legends: En Yüksek ayarda 127 FPS
Online rekabetçi oyunlar arasında en popüler oyunlardan birisi olan League of Legends, günümüzde hala oldukça fazla oynanmakta. GTX 760 ekran kartınızla bu oyunu oynamayı düşünüyorsanız 1080p yüksek ayarda ortalama 127 FPS elde edeceğinizi söyleyebiliriz. Userbenchmark verilerine göre elde edilen değerler İntel i5-4570 işlemcili bilgisayarda yapılan testlere göre sunulmuş durumda.
Grand Theft Auto V: Yüksek ayarda 56.2 FPS
Her performans testinde yer alan ve özellikle günümüzde hala GTA Online ile oynanmaya devam eden GTA V testine geldiğimizde çoğu oyuncuyu tatmin edecek performanslar yakalanmış durumda. Userbenchmark sitesinin verilerine göre İntel i7 4770 işlemciyle yapılan testlerde GTX 760, 1080p yüksek ayarda ortalama 56.2 FPS değeri elde edilmiş. İşlemciniz daha iyiyse veya ayarları ortaya çekmek isterseniz çoğu oyuncu için akıcı kabul edilen 60 FPS değerini yakalamanız mümkün
Apex Legends: Düşük ayarda 40 FPS
Belki de oyun performansı listesinde en çok hayal kırıklığına uğratan oyun olan Apex Legends, pek çok kullanıcıyı üzecek gibi duruyor. Ryzen 7 3700X işlemcisiyle yapılan testlerde GTX 760, 1080p düşük ayarda ortalama 40 FPS verebiliyor. Bu değer uçak kısmında 20-25 FPS değerlerine kadar düşüyor. Özellikle oldukça hızlı ve akıcı olması gereken bir oyunda bu performans oldukça başarısız duruyor ancak 40 FPS’ye de razı olan oyuncular varsa GTX 760 ile Apex Legends oynayabilirler. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki daha düşük çözünürlükleri deneyerek performansı 60 FPS’ye kadar çıkarabilmeniz mümkün ancak görüntü kalitesi epey düşecektir.
Forza Horizon 5: Düşük ayarda 55 FPS
Rekabetçi oyunlar arasında bir de yarış oyunumuz olsun dedik. Oldukça popüler ve güncel bir oyun olan Forza Horizon 5’te, Ryzen 9 5900X işlemcisiyle yapılan testlerde 1080p düşük ayarda ortalama 55 FPS değerleri yakalanıyor. Çözünürlük düşürdüğünüzde 60 FPS’nin üstüne rahatlıkla çıkabiliyoruz ancak hatırlatmak da fayda var ki Ryzen 9 5900X oldukça yeni bir işlemci. Eski ve daha alt sınıf bir işlemciniz varsa daha düşük performans alabilirsiniz.
The Witcher 3: Wild Hunt: Yüksek ayarda 37.3 FPS
Listeyi kapatmadan bir tane de hikayeli oyun ekleyelim dedik. GTX 760, daha çok sistem gereksinimi yüksek olmayan rekabetçi oyunlara yönelik bir sistem olsa da eski hikayeli oyunlarda da tatmin edici sonuçlar verebiliyor. Userbenchmark verilerine göre İntel i5 4670K işlemcisiyle birlikte yapılan testlerde 1080p yüksek ayarda 37.3 FPS değeri yakalanmış. Bu değer size akıcı gelmediyse orta ayarlar ile birlikte değerler 45-50 hatta 60’a kadar çıkabilir.
Sonuç: GTX 760 hala alınır mı?
Sonuç olarak söyleyebiliriz ki GTX 760, oldukça eski bir kart olmasına rağmen rekabetçi oyunların çoğunda iyi performans verebiliyor ancak güncelleme desteğinin sonlanması, oldukça yaşlı ve zor bulunabilir bir kart olması sebebiyle günümüzde pek tercih edilmeyecek ve daha iyi alternatiflere sahip bir ekran kartı olduğunu söylememiz mümkün. Son tercih tabii ki de kullanıcıya kalmakta.