Merkür'ün Bugün Güneş ile Dünya Arasından Geçişi Nasıl Takip Edilebilir?

9
3
0
0
0
Merkür bugün gün içinde Dünya ile Güneş arasından geçecek. Merkür'ün bu geçişi, küçük çaplı bir Güneş tutulmasına neden olacak. Merkür'ün Dünya ile Güneş arasından geçişi, 2032 yılına kadar bir daha Türkiye'den gözlemlenemeyecek.

11 Kasım günü(bugün) Türkiye saati ile 15:30’da Merkür, Güneş ile Dünya arasında geçecek. Merkür’ün bu geçişi küçük bir karanlık yaratacak. Bu geçiş sırasında Merkür, Güneş üzerinde küçük, siyah bir leke gibi görünecek.

Merkür’ün geçişi yaklaşık beş buçuk saat sürecek. Bu doğa olayının bu kadar uzun sürmesi insanların olayı rahatça gözleyebilmesini sağlayacak. Hava koşulları izin verdiği takdirde ülkemizden de gözlemlemek mümkün olacak.

Merkür’ün Güneş’in önünden geçeceği bu hareketi doğrudan bakarak gözlemenin göz sağlığınız açısından tehlikeli olabileceğini unutmayın. Ayrıca Merkür’ün bu hareketi sıradan bir Güneş tutulmasının aksine özel bir ekipman olmadan gözlenemez. Yani Güneş tutulmasında kullandığınız gözlüklerle bu tutulmayı gözleyemezsiniz. 

Merkür Güneş hareketi

Merkür’ün Güneş’in önünden geçmesi ile ilgili yayınladığı makalede NASA, “Güneş tutulması gözlükleri ile bakılsa bile Merkür’ün bu hareketi yardımsız bir şekilde görülemeyecek şekilde küçük olacaktır” açıklamasını yaptı. Merkür’ün hareketinin meydana getireceği Güneş tutulması, özel bir Güneş filtresi ile donatılmış bir teleskopla izlenebilir. 

Güneş filtresiyle donatılmış bir teleskobunuz veya etrafınızda bir gözlemevi yoksa bile Merkür’ün bu hareketinden doğacak Güneş tutulmasını izleyebilirsiniz. NASA, Türkiye saati ile 15:30’da olayı canlı yayınlayacak. NASA’nın Solar Dinamikler Gözlemevi, Merkür’ün hareketini canlı olarak yayınlayacak ve olay sonrasında da fotoğraflarını paylaşacak. Merkür, son olarak Güneş ile Dünya arasından 2016 yılında geçmişti. Gökbilimciler, bu olayın net görüntülerini ve fotoğraflarını elde edebilmişlerdi. 

Merkür Güneş tutulması

Merkür’ün bu hareketi Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika’dan 2032 yılına kadar tekrar gözlenemeyecek. Kuzey Amerika’daki insanlar ise bu bölgelerdeki insanlardan biraz daha şanssız. Merkür’ün Güneş ile Dünya arasındaki geçişi, Kuzey Amerika’dan tekrar 2049 yılında gözlenebilecek. 

NASA’nın Merkür’ün bu hareketini yayınlayacağı canlı yayın bağlantısına buradan ulaşabilirsiniz. Tekrar söyleyelim, NASA’nın canlı yayını Türkiye saati ile 15:30’da başlayacak. Bu önemli olay için hatırlatıcılarınızı ayarlamayı unutmayın.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/11/11/20958727/mercury-transit-sun-planet-nasa-astronomy
9
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
0
0
0