Masum Görünmesine Rağmen Hackerların Çok Kullandığı 6 Şeytani Yöntem

62
8
7
5
2
Zararsız gibi görünse bile bir USB bellek veya bir şarj kablosu dahi tüm kişisel verilerinizi ele geçirebilir ve kötü amaçlı yazılımlara davetiye çıkarabilir. Bu yazımızda, oldukça masum görünmesine rağmen siber güvenlik açsından oldukça tehlikeli olan 6 şeye yakından bakacağız.

Günümüzün teknoloji çağının, pek çok açıdan bize oldukça faydalı ve yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat ne yazık ki her güzel şeyin kötü bir yanı olduğu gibi teknolojinin de kötü yanları var. Oldukça zararsız olduğunu düşündüğünüz pek çok şey, aslında kişisel verilerinizi çalmayı amaçlayan kötü amaçlı yazılımlardan oluşuyor.

Kötü olan yanıysa bu tehlikelerin nereden geleceğini asla bilememeniz. Çok masum olduğunu düşündüğünüz bir USB bellek ya da telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama, aslında o kadar da masum olmayabilir. Gelin lafı fazla uzatmadan siber güvenliğinizi tehdit eden 6 şeye yakından bakalım.

Hırsız USB bellekler

USB Bellek

Küçük bir USB bellek çok tehlikeli görünmeyebilir ancak bu taşınabilir sürücüler büyük ölçüde tehlike oluşturabilir. Özellikle bu belleklerden bazıları, özel olarak tasarlanmışlarsa takıldıkları andan itibaren zarar vermeye başlar. Dolayısıyla bir USB belleğin nereden geldiğinden bilmiyorsanız, bilgisayarınıza takmadan önce iki kez düşünmenizde fayda var.

USB bellekler, takıldığı anda bir tür tehlike oluşturacak şekilde yapılandırılmasa bile, gizlenmiş virüsleri taşıyor olabilir ve bu da zaman içerisinde verilerinize zarar verebilir. Dikkatli olmanın yanı sıra korunmak için yapmanız gereken şeyler ise bilgisayarınızın işletim sistemini güncel tutmak, etkili güvenlik araçlarının yüklü olduğundan emin olmak ve bu programları düzenli olarak güncellemek. Ayrıca USB bellekte yer alan dosyalardan şüphe duyuyorsanız, herhangi bir şey yapmadan önce üzerlerinde virüs taraması yapmayı da ihmal etmeyin.

Zombi hesaplar

Sosyal Medya Güvenliği

Pek çok kişi daha önceden yüklediği tüm sosyal medya, dil öğrenme, iş bulma uygulamaları ve kaydolduğu sitelerle işi bittiğinde onları hatırlamıyor ve tekrar dönüp bakmıyor. Ancak tarihin tozlu raflarında geride bırakılan her hesap, potansiyel olarak saldırıya uğrayabilecek başka bir hesaptır.

Bahsedilen bu uygulamaları ve hesapları telefonlarımızdan kaldırmak ve sonra da hepsini unutmak yerine bu hesapları kapatmak için zaman ayırmak önemlidir. Bu sayede bu uygulamalardan herhangi birinin veri havuzu saldırıya uğrarsa siz hesabınızı sildiğiniz için size ait verilere ulaşılamayacaktır.

Güvenilmeyen tarayıcı uzantıları

Tarayıcı Uzantısı

Doğru tarayıcı uzantıları, web'deki günlük kullanımlarınıza faydalı işlevler ve özellikler ekleyebilir ancak bu eklentilere dikkat edilmesi ve araştırılması gerekir. Sonuçta onları tarayıcımıza kurduğumuzda pek çok şeye erişme iznini aynı anda veriyoruz ve bizi bizden daha iyi tanıyorlar.

Bunun olası sonuçlarından kaçınmak içinse yüklediğiniz tarayıcı uzantılarının sayısını minimumda tutmanızı, yalnızca bildiğiniz ve güvendiğiniz uzantılara bağlı kalmanızı öneririz. Bununla birlikte uzantıların arka planına bakın; istedikleri izinleri kontrol edin, diğer kullanıcılar tarafından bırakılan incelemeleri okuyun ve gerçekten yararlı olduğuna karar verdiğiniz uzantıları kullanın.

Sahte çevrimiçi testler

Facebook Testleri

Pek çok kişi Facebook’ta karşımıza çıkan “Hangi Game of Thrones Karakterisin?” tarzındaki testleri çözmeye bayılıyor. Bunlar zararsız bir eğlence gibi gözükse de bu testlerin pek çoğu kötü amaçlı ve kişisel verileri toplamak için kullanılıyor. Bu testler, sadece testin cevaplarını değil, aynı zamanda bağlantılı Facebook hesaplarında saklanan diğer bilgileri de topluyor ve ticari amaçlarla satabiliyor.

Bu uygulamaların pek çoğu, örneğin FaceApp, sizden kişisel fotoğraflarınızı ve en az bir sosyal medya hesabınızı oraya bağlamanızı istiyor. Dolayısıyla sosyal medyada gezinirken karşınıza çıkan bu testlere karşı çok dikkatli olun, en iyi çözüm olarak da hiçbirine itibar etmeyin.

Akıllı ev sistemleri

Akıllı Ev Sistemleri

Evler, her geçen gün daha akıllı hale geliyor ve bu, bilgisayar korsanları ve kötü amaçlı yazılım satıcılarına yepyeni bir iş alanı sağlıyor. Sonuçta ev güvenlik kamerası görüntüleri gibi pek çok cihaz artık internet üzerinden kontrol edilebiliyor, dolayısıyla da pek çok kişi mahrem bölgenize dahi girebiliyor.

Akıllı evinizi güvende tutmak ise aldığınız şeyle başlıyor; bu noktada tanınmış, bilinen markalara ve alanında güçlü bir sicile sahip olan uzman markaları tercih etmeniz en önemli etken. Bununla birlikte hepsinin ağ geçidi görevi gören yönlendiricinizin en son yazılımlarla güncel olduğundan emin olun ve şifreleme konusunda 'varsayılan' şifreleri kullanmaktan kaçının.

Kötü amaçlı şarj kabloları

Hacker Kablo

Aygıtlarınızla birlikte verilen standart şarj kabloları, onları şarj etmek ve gerektiğinde dosya aktarımı gibi şeyleri yapabilmeniz için tasarlanmıştır. Ancak bu kablolarla görüntü itibarıyla çok benzer olan ve özel olarak tasarlanmış kablolar, bu işlemlerden çok daha fazlasını yapabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde haberini de yaptığımız bir Lightning kablosu, görüntü olarak birebir aynı olması ve telefonunuzu şarj etmenin yanı sıra içerisinde bulunan bir hotspot ile hackerların kolayca erişebilmesine olanak sağlıyor. Bu kabloyu bilgisayarınıza bağladığınız ve onay verdiğiniz anda bir hacker, tüm verilerinize erişmiş demektir.

Bu noktada yapmanız gereken en önemli şey ise orijinal şarj kablolarını kullanmak olacaktır, zaten cihazlarınızın batarya sağlığı için de bunu yapmanız şart diyebiliriz. USB bellek örneğinde olduğu gibi etrafta gördüğünüz herhangi bir kabloyu direkt olarak bilgisayarınıza bağlamamanız da bu soruna karşı etkili bir çözüm olabilir.

Kaynak : https://www.wired.com/story/cybersecurity-threats-that-can-sneak-up-on-you/
62
8
7
5
2
Emoji İle Tepki Ver
62
8
7
5
2