Harvard Üniversitesi'nin Üzerinde Çalıştığı HIV Aşısı, AIDS'le Mücadele Adına Umut Işığı Oldu

14
4
1
1
0
Harvard Üniversitesi'nde geliştirilen HIV aşısı, bazı testler sonrası Aids hastaları için umut olabilecek olumlu sonuçlar verdi.

Araştırma sonuçlarına göre HIV aşısı, 393 kişi ile yapılan testler sonrası bağışıklık sistemi olumlu tepkiler verdi. İnsan üzerinde yapılan testler, Güney Afrika, Doğu Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve Tayland dahil olmak üzere dünya çapında 12 klinik yardımıyla gerçekleştirildi.

18 yaşından 50 yaşına kadar HIV virüsü taşıyan hastalara, 48 hafta boyunca 4 adet aşı yapıldı. Katılımcıların hepsi 'mozaik' aşısı olarak adlandırılan şeyin çift kör, rastgele ve plasebo kontrollü çalışmasına maruz kaldılar. Testler sonrası Anti-HIV etkisi görüldü ve tüm aşı kombinasyonları güvenli bulundu. 

İnsan denemelerine ek olarak aşı, 72 rhesus maymununda da umut verici bir tepki gösterdi. Çalışmanın baş araştırmacılarından olan Dr. Dan H. Barouch yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar bu verilerden memnun olduğumuzu söyleyebilirim ancak verileri dikkatli bir şekilde yorumlamalıyız" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Harvard Medical'de tıp profesörü, Viroloji ve Aşı Araştırma Merkezi direktörü olan Dr. Dan H. Barouch, HIV aşısının geliştirilmesinin eşi görülmemiş bir meydan okuma olduğunu ve bu aşının insanları koruyacağından emin olamayacaklarını belirtti. Bu başarı, aşının testle ilerleyebileceği anlamına gelmekte. İlacın çok daha büyük bir grup insan üzerinde test edileceği düşünülüyor. 

Dünya çapında 37 milyondan fazla insan AIDS virüsü ile yaşıyor ve her yıl yaklaşık 2 milyon yeni virüs vakası bulunmakta. Araştırmacılar virüs hakkında bildiklerini ve nasıl çalıştığını araştırmaya devam ederken, uzun vadeli bir çözüm ve tedaviye ulaşılamıyor. Diğer araştırmacılar bu aşının virüsün nihai çözümü olarak görüldüğüne dikkat çekiyorlar. HIV'e özgü bir bağışıklık yanıtı oluşturma kabiliyetinin, insanların HIV'i almasını engelleyeceği anlamına gelmediğini belirtiyorlar.

Aids ile ilgili çalışmaları bulunan Dr. Carlos del Rio ise "HIV ile yaptığımız tüm ilerlemelere rağmen, bir aşıya ihtiyacımız var. Bu yeni aşı, gitmek için uzun bir yol olsa da, testin bir sonraki aşamasına geçmek için sağlam kanıtları görmek güzel" sözlerini kullandı. Test edilen başka aşılar da vardır ve sadece bir aşı HIV'e karşı korunma kanıtı göstermiştir. Tayland'da test edilen aşı, enfeksiyon oranını yüzde 31 oranında düşürdü. Bununla birlikte bu rakamın, ortak kullanıma açık hale getirilmesi için çok düşük olduğu düşünülüyordu.

Kaynak : https://interestingengineering.com/harvards-hiv-vaccine-candidate-offers-glimmer-of-hope-in-aids-battle
14
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
4
1
1
0