Hindistan, İptal Edilen Ay Görevini Yeniden Gerçekleştirmeye Hazırlanıyor

13
2
1
0
0
Hindistan, geçen hafta yakıt sızıntısı nedeniyle Ay’a gönderemediği Chandrayaan-2 uzay aracını, bu hafta başında Ay’a göndermeyi deneyecek. Hindistan’ın gururu olan proje, başarılı olursa Ay’da su izlerini ve Güneş sisteminin fosil kayıtlarını arayacak.

Hindistan, geçen haftaki lansmanın iptal olmasına sebep olan belirgin bir yakıt kaçağının ardından Ay’a bir uzay aracı göndermek için ikinci bir girişimde bulunacak. Görev başarılı giderse Güney Asya ülkesi; ABD, Rusya ve Çin’den sonra Ay’a uzay aracı gönderen 4. ülke olacak.

Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), Chandrayaan-2 isimli uzay aracını Ay’a fırlatmak için daha önce de bir girişimde bulunmuştu. Teknik bir aksaklık sebebiyle iptal edilen fırlatmadan sonra yeni fırlatmanın tarihi verildi. Chandrayaan-2, bu pazartesi günü, "Şimdi hiç olmadığı kadar güçlü!" sloganıyla Ay’a gönderilecek.

Chandrayaan-2

İlk fırlatma girişiminde, fırlatmadan yaklaşık bir saat önce teknik engel olarak nitelendirilen problemler ortaya çıktı. ISRO yetkilileri, bu sorunların yakıt sızıntısı olduğunu belirtti. ISRO, şimdiki açıklamalarında bu sorunun çözüldüğünü, fırlatma için provaların çok başarılı geçtiğini ve Ay’a gidiş için herhangi bir engelin kalmadığını söyledi. Chandrayaan-2, Hindistan'ın en güçlü roketi olan Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) MkIII'nin üzerinde Ay’a fırlatılacak.

Uzmanlar, uzay görevlerinde başarısızlıkların beklendiği ve projeyi tehlikeye atabilecek riskler almak yerine, fırlatmanın ertelenmesini çok daha iyi bir karar olarak değerlendiriyorlar. Observer Research Foundation’ın Yeni Delhi’deki düşünce kuruluşu Tanker’ın uzay politikası başkanı Rajeswari Pillai Rajagopalan, AFP’ye verdiği demeçte, "Chandrayaan-2 gibi bu kadar iddialı ve prestijli bir görevde, küçücük bir hata tespit edilse bile kimse yaşama şansına sahip olamaz" açıklamasında bulundu. Eski NASA çalışanı Kumar Krishen ise, Hindistan'ın Chandrayaan-2 gibi iddialı projeler üstlendiği için övülmesi gerektiğini söyledi. Krishen, AFP'ye verdiği demeçte, "Geçmişte pek çok sistem başarısız olduğu ve birçok insan hayatını kaybettiği için uzay araştırmalarının riskli olduğunu aklımızda tutmalıyız" dedi.

Chandrayaan-2

Chandrayaan-2, Hindistan’ı uzay konusunda prestijli bir konuma getirmenin yanı sıra düşük maliyeti ile de dikkatleri üzerinde çekiyor. Bu uzay misyonu için sadece 140 milyon dolar harcandı. Diğer ülkelerin milyarlarca dolar paralar harcadığını düşünürsek gerçekten oldukça düşük maliyetli bir iş olduğu gerçek. Ayrıca Chandrayaan-2 ve bir bütün olarak Hindistan'ın uzay programı, Hindistan’da bir ulusal gurur kaynağı hâline geldi. Başbakan Narendra Modi, 2022 yılına kadar mürettebatlı bir uzay görevi başlatmak için iddialı bir plan oluşturduklarını ve Hindistan’ın ticari uydu ve yörünge anlaşmaları yapmayı umduğunu belirtti.

Chandrayaan-2'yi taşıyan roket, Andhra Pradesh eyaletinin güneyindeki kıyıya yakın bir ada olan Sriharikota'daki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlatılacak. Uzay aracı, neredeyse tamamen Hindistan’da tasarlanmış. Chandrayaan-2’nin Ay’ı bir yıl boyunca çevrelemesi, yüzeyini görüntülemesini ve atmosferini incelemesi planlanıyor. Uzay aracı, Ay’da su işaretlerini ve Güneş sisteminin fosil kayıtlarını arayacak.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-07-stronger-india-fresh-moon.html
13
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
0
0