Hindistan, İletişimi Kaybedilen Ay Aracının Yerini Tespit Etti

57
10
9
8
2
Hindistan, yaşanan üzücü bir olayın ardından Ay'a ulaşacak dördüncü ülke olamamış ve Ay aracıyla iletişimini kaybetmişti. Ancak bugün yapılan açıklamalara göre ISRO, Vikram uzay aracının yerini tespit etti ve yakında iletişim kurulacağını söylüyor.

Chandrayaan-2 Ay misyonu kapsamında Ay’a iniş yapacak olan Vikram uzay aracı, Dünya'dan ayrıldıktan 47 gün sonra, geçtiğimiz Cumartesi günü Ay’a yumuşak bir iniş yapmayı planlıyordu. Ancak maalesef, işler planlandığı gibi gitmemiş ve Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Vikram tam iniş yaparken araç ile olan iletişimini kaybetmişti.

Cumartesi günü erken saatlerde yaşanan bu üzücü olayın ardından ISRO, Vikram’ın Ay yüzeyindeki yerini tam olarak belirleyebildiğini açıkladı. Uzay aracının konumu, Vikram’ın Orbiter tarafından gönderilen termal görüntülerinin yardımı ile tespit edildi. Fakat buna rağmen araçla henüz bir bağlantı kurulamadı.

Uzay aracıyla yakında iletişim kurulacağı söyleniyor:

Vikram Uzay Aracı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ISRO yetkililerinden K Sivan, “Vikram uzay aracının Ay yüzeyindeki yerini bulduk ve Orbiter, uzay aracının termal görüntülerine ulaştı. Ancak henüz bir iletişim yok. İletişim kurmaya çalışıyoruz. Yakında görüşülecek.” sözlerini dile getirdi.

Chandrayaan-2 ile kontrol merkezi arasındaki bağlantı, uzay aracı 2,1 km yükseklikte iken kaybolmuştu ve Ay’ın Güney kutup noktasına iniş yapmaya çalışılıyordu. Bu olayın ardından Hindistan Başbakan’ı, görevde yer alan ekibi teselli etmiş ve uzun süre unutulmayacak görüntülere imza atmıştı.

ISRO, önümüzdeki 14 gün boyunca Vikram ile temas kurmaya çalışacağını ve Orbiter'den gelen bilgilerin çok önemli olacağını söyledi. Ayrıca tüm bu sorunlara rağmen Chadrayaan-2, 1 yıl boyunca Ay’ı incelemeye devam edecek.

Kaynak : https://www.bgr.in/news/isro-locates-vikram-lander-of-chandrayaan-2-on-moon-surface-k-sivan/
57
10
9
8
2
Emoji İle Tepki Ver
57
10
9
8
2