Hong Kong’da Konut Yapılacak Yer Kalmadı: Yeni Proje 80 Milyar Dolarlık Yapay Ada

56
20
8
3
3
Küçük bir şehir 'ülkesi' olmasına rağmen oldukça büyük bir ekonomiye sahip olan Hong Kong, konut yapacak yer kalmadığı için 80 milyar dolar değerinde bir yapay ada inşa etmeyi planlıyor.

1997 yılından bu yana Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bir özel yönetim bölgesi olarak varlığını Hong Kong, 1.106 km² alan içinde 7.392 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Böylesine küçük bir alanda böylesine devasa bir insan topluluğunu barındıran Hong Kong’da yaşanan en büyük sıkıntıların başında yeni konut inşa edecek yer bulunmaması yer alıyor.

Hong Kong, konut sıkıntısını çözmek için 80 milyar dolar değerinde dev bir projeyi başlatmaya hazırlanıyor. Proje dahilinde Lantau Adası'nın çevresindeki denizde New York’taki ünlü Central Park’ın üç katı büyüklüğünde bir alan doldurulacak. Böylece bu alan, dünyanın en büyük yapay adalarından birine ev sahipliği yapmış olacak.

2025 yılında başlanması ve 2032 yılında sona erdirilmesi planlanan proje, Hong Kong’un 260 bin yeni konut inşa etmesine izin verecek. Edinilen bilgiye göre inşa edilen adanın %70’i konutlardan oluşacak. Şu ana kadar 1998'de açılışı yapılan Hong Kong Uluslararası Havalimanı, 20 milyar dolarlık bütçesiyle Hong Kong’un en büyük projesi konumunda bulunuyordu. Fakat söz konusu yapay ada projesi, 80 milyar dolarlık bedeliyle Hong Kong’un en pahalı projesi olacak.

Projeyi destekleyenler kadar karşı çıkanlar da bulunuyor. Karşı çıkanların gerekçesi, maliyetin çok yüksek olacağı, deniz canlılarının ve özellikle pembe yunusların zarar göreceği ve halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Bununla birlikte Hong Kong, çok küçük bir alana oldukça kalabalık bir nüfus sığdırmış durumda ve şehir, dünyada ev fiyatlarının en yüksek olduğu bölgelerden biri.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47636071
56
20
8
3
3
Emoji İle Tepki Ver
56
20
8
3
3