Huawei’den Beklenen Karşılık: Kendi İşletim Sistemlerini Üretecekler

323
83
30
25
22
Google’ın Huawei’yi Android sisteminin dışında bırakmasının ardından Çinli üreticiden karşılık geldi.

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarının acısı, menşei bu iki ülkeden biri olan firmalardan çıkmaya devam ediyor. Son olarak Google da ABD Hükümeti ile aynı tarafta yer almış ve Huawei’ye bundan sonra Android desteği vermeyeceğini açıklamıştı.

Bu ticaret savaşında Huawei’ye karşı Google’ın hamlesi oldukça dikkat çekici olsa da daha ziyade dolaylı bir yoldan Çinli üreticiyi kendi topraklarına sıkıştırmayı amaçlıyor. Google’ın pek çok servisi Çin’de hali hazırda yasaklı, o yüzden Android sistemine entegre olan Google uygulamalarını kullanamamanın bir Çinli’nin hayatı üzerindeki etkisi neredeyse sıfır.

Öte yandan bu hamle ile birlikte Çin dışındaki Huawei kullanıcıları büyük kayıp yaşayacaklar ve Google servisleri olmayan telefonlara ne kadar sıcak bakacakları tartışma konusu. Yine de Huawei, riski en baştan ortadan kaldırma amacıyla kendi işletim sistemini sunmaya hazırlanıyor.

Financial Times’ın haberine göre Huawei’nin Batı Avrupa başkan yardımcısı Tim Watkins, Huawei’nin kendi mobil işletim sistemini yayınlamaya hazırlandığını söyledi. Bu kararın gerekçesi olarak Google’ın Android servislerine Huawei erişimini kısıtlama kararını gösterdi. Watkins’e göre sistem, Çin’in belli bölgelerinde test edildi ve olumlu geri dönüşler aldı.

Mart ayında da Huawei’nin tüketicilere yönelik çalışan departmanının başındaki isim Yu Chengdong, firmanın kendi işletim sistemini üreteceğini açıklamıştı. Görünüşe göre firma, Apple’ın izinden giderek kendi sistemine göre ideal bir işletim sistemi geliştirecek ve çiplerine odaklanacak. Firma, Google ve Microsoft desteğini kaybetmesi ihtimalini daha önce değerlendirmeye almış gözüküyor.

Huawei’nin kendi işletim sisteminin adı “HongMeng OS” olacak deniliyor ancak sistem hakkında şu andaki bilgimiz bundan ibaret. Öte yandan, yeni bir işletim sistemi yapmak işin en kolay kısmı. Bir işletim sisteminin başarılı olması için uygulama desteği alması gerekiyor. Android için 3,5 milyon, iOS için 2,1 milyon uygulama var. Samsung’un Tizen OS işletim sistemi, sadece 5000 uygulama bulundurduğu için başarısız olmuştu. O sistem artık akıllı televizyonlarda kullanılıyor.

Kaynak : https://www.gizchina.com/2019/05/21/huawei-is-preparing-to-unleash-its-own-mobile-operating-system/
323
83
30
25
22
Emoji İle Tepki Ver
323
83
30
25
22