Hubble Uzay Teleskobu, Spiral Galaksi NGC 3432’yi Görüntüledi

12
1
1
0
0
2000 yılındaki araştırmalarda büyük bir gizeme sahip olduğu anlaşılan NGC 3432 isimli galaksi, yıllar sonra Hubble Uzay Teleskobu sayesinde görüntülendi. Spiral galaksi, Dünya’dan 45 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Elde edilen görüntü, Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan galaksi NGC 3432'yi gösteriyor. Her ne kadar bu açıdan düz bir çizgi gibi görünse de galaksi, aslında spiral şeklinde ve bunu en uçta görüyoruz. Galaksi, Leo Minor (Küçük Aslan) takımyıldızında bulunuyor ve Dünya'dan 45 milyon ışık yılı uzaklıkta.

Galaksinin görüntülendiği açı nedeniyle spiral kollarını veya parlak çekirdeğini göremiyoruz ancak ışığın bize ulaşmasını engelleyen koyu renkli kozmik toz lekelerini ve yeni yıldızların doğduğu parlak pembe noktaları bu görüntüde görebiliyoruz. Spiral galaksilerin şekillerinden dolayı Hubble Uzay Teleskobu, yıllar boyunca her açıdan spiral galaksileri görüntüledi. Bu yüzden astronomlar, NGC 3432’nin başını göremese de spiral galaksi olduğuna eminler.

Hubble Uzay Teleskopu NGC 3432

2000 yılında NGC 3432 galaksisi, merak uyandırıcı bir gizemin kaynağıydı. Kaliforniya’nın San Jose bölgesinde bulunan Katzman Otomatik Görüntüleme Teleskobu ile gerçekleştirilen süpernova araştırmasının bir parçası olarak SN 2000CH adlı büyük bir ışık patlaması tespit edilmişti. İlk başta gökbilimciler, gördükleri ışık patlamasının galaksimizdeki bir süpernova olduğunu düşünüyorlardı fakat olayın düşünüldüğünden çok daha uzakta olduğu ve gerçekte NGC 3432 galaksisinde gerçekleştiği fark edildi.

Gökbilimciler, olayın hâlâ bir süpernovadan kaynaklandığını düşünüyorlardı ancak 2013 yılında yani tam 13 yıl sonra, aynı yerde tekrar bir ışık patlaması göründü. Bu aslında bir süpernovadan kaynaklanmadığını göstergesiydi çünkü bu olaylar, bir yıldız öldüğünde ve çekirdeği çöktüğünde sadece bir kez gerçekleşti. Patlamanın kaynağı, zaman içinde çarpıcı değişiklikler gösteren bir tür büyük yıldız olan Luminous Blue Variable (LBV) olarak yeniden sınıflandırıldı.

2014, 2017, 2018 ve bu yılın Şubat aylarında LBV’den kaynaklanan daha fazla ışık patlaması tespit edildi. Yıldız sonunda bir süpernovada patlayabilirdi ancak şu an için bunun ne zaman olacağını tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmuyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/hubble-galaxy-ngc3432/
12
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
1
0
0