İğnesiz Arıların Gizemli Kovanlarının Sırrı Çözüldü

45
13
1
1
0
Yeni bir araştırmaya göre tropik bir arı türü olan iğnesiz arının kovanlarını inşa ederken ortaya çıkardığı desen, kristallerin genişlerken gösterdiği desenle büyük benzerlikler taşıyor. Bu da gizemli kovanların mimarisini açıklayabiliyor.

Doğanın küçük mimarları arasında yer alan çalışkan arılar, oldukça göz alıcı kovanlar oluşturabiliyor. Kendi başlarına bırakıldıklarında hava akımını en ideal verimle kullanacak şekilde petekler ören ve kovanlar oluşturan bu canlılar, bilim insanlarını şaşırtıyor.

Spiral, üst üste gelmiş diskler, çifte spiraller gibi çok çeşitli kovan yapıları oluşturan Tetragonula cinsi arılar, kovan yapılarıyla en çok dikkat çeken türler arasında yer alıyordu. Bu yapılardaki her bir petek 20 kata kadar yapıyı destekliyor ve ayrı bir yumurta için yuva özelliği gösteriyor.

Kovanların gizemi çözüldü

kovan

Arıların ellerinde herhangi bir plan ya da proje olmadan bu kadar karmaşık yapıları nasıl yaptığı bilim insanlarını şaşırtıyordu. Yeni araştırmalara göre bu yapıların ortaya çıkmasını sağlayan arılar aslında oldukça basit bir döngüyü takip ediyor. 

İspanya Ulusal Araştırma Konseyi üyesi olan uzman matematikçi Julyan Cartwright, “Her arı temel olarak bir algoritmayı izliyor. Her arı kovanın farklı bir kısmında aynı yolu izleyince ortaya desen çıkıyor.” ifadesini kullandı.

Matematikçiye göre bu algoritma kurallarını gördüğümüz tek yer de arı kovanları değil. Sedef yumuşakçalarında da benzer şekillerde desenler ortaya çıkıyor. Her iki türün takip ettiği desenler de aslında 1950 yılından beri biliniyor. Yalnızca o yıllarda bu desenler spiral kristallerin oluşumlarını açıklamakta kullanılıyordu.

Her türün ayrı bir tarzı var

kovan

Araştırmacıların yaptığı simülasyonlarda, her bir arının balmumunu altıgen olarak yerleştirdiği ortaya çıktı. Balmumunun en efektif kullanımı bu geometrik şekille gerçekleştiriliyor. Arılar ilk altıgenden sonra ikinciyi ya onun yanına ekliyor ya da daha alt bir katman oluşturuyor.

31 farklı iğnesiz arı türünün varlığı biliniyor. Araştırmalara göre her tür bir diğerinden daha farklı bir mimari yaklaşım tercih ediyor. Doğada yaşanan farklılaşma süreçleri sonucunda her arı, kendi yeteneğine göre farklı bir kovan oluşturuyor. Bu yapılar matematiksel simülasyonlarda da oluşturulabildi. Böylece yapıların sırrı açığa çıkmış oldu.

Kaynak : https://www.smithsonianmag.com/smart-news/stingless-bees-build-spiral-honeycombs-grow-crystals-180975405/
45
13
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
45
13
1
1
0