İki Soyuz Roketi, Bu Gece Farklı Amaçlar İçin Uzaya Fırlatılacak

19
3
1
0
0
Ruslar tarafından geliştirilen Soyuz roketlerinden ikisi daha farklı amaçlarla uzaya gönderilecek.

Soyuz roketlerinden sorumlu iki ekip, Kazakistan’ın bozkırlarında ve Güney Amerika’nın ormanlarında bir çift Soyuz roketinin kurulumuna hazırlanıyor. Roketlerden birisi Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo götürmek için havalanacak. Diğeri de SES’nin O3b internet ağını genişletmek için yeni uydular taşıyacak.

~Soyuz-2.1a roketi

Roketler Perşembe günü, beş buçuk saat arayla yola çıkacaklar. İlk fırlatma bu gece Türkiye saati ile 02:01'de, ikincisi ise Türkiye saati ile 07:30'da gerçekleşecek. Kazakistan’dan fırlatılacak olan Soyuz-2.1a istasyona Progress MS-11 kargosuyla tonlarca yakıt ve yemek götürecek. Güney Amerika’dan fırlatılacak olan Soyuz ST-B roketi de sıvı oksijen yakıtlı desteği ve dört tane O3b genişbant uydusu ile kalkış yapacak.

~Soyuz ST-B roketi

İki roket de temel olarak benzer şekilde tasarlandı. Soyuz-2.1a’da yükseltilmiş bir dijital klavuz bilgisayarı var. Aynı bilgisayar, Soyuz ST-B’de de var ancak bu roketin üçüncü katmanı RD-0124 temelli yeni tasarım bir motor kullanıyor.

~Dört O3b uydusundan üçü

Soyuz-2.1a roketinin götürdüğü Progress MS-11, kalkıştan tahminen üç saat sonra ISS'teki Pirs modülü ile birleşecek.

Soyuz ST-B ise kalktıktan sonra Atlantik Okyanusu üzerinden gidecek ve dokuz saniye sonra en üstteki katmanı Fregat’ı bırakacak. Fragat’ın ana motoru üç defa ateşlenecek ve bu şekilde dört O3b uydusunu da yörüngeye yerleştirmiş olacak.

Kaynak : https://spaceflightnow.com/2019/04/02/two-soyuz-rockets-rolled-out-for-launches-on-different-continents/
19
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
19
3
1
0
0