2. El Araç Satışında 6 Ay, 6 Bin Kilometre Sınırına 'İstisna' Açıklandı: Denetimlerin Başlayacağı Tarih de Belli Oldu

9
1
1
0
0
Ticaret Bakanlığı, 16 Ağustos itibarıyla yürürlüğe giren 6 ay ve 6 bin kilometre kurallarının istisnasını açıkladı. Bununla birlikte Bakanlık, denetimlerin başlayacağı tarihi de paylaştı.

Geçtiğimiz hafta Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ikinci el otomobilde 6 ay ile 6 bin kilometre kısıtlaması hakkında bugün yeni detaylar paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan yeni açıklamayla birlikte düzenlemeye ilişkin bazı boşluklar dolduruldu. Bunlar arasında düzenlemenin istisnası da yer aldı.

Paylaşılan açıklamaya göre yeni düzenlemede 6 ay ve 6 bin kilometre kuralının tek istisnası, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının bu kişiler tarafından 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması ve bir defaya mahsus satışı olacak.

Peki bu ne demek oluyor?

ikinci el

Paylaşılan açıklama şu anlama geliyor: Karar Resmî Gazete’de yayımlanmadan önce bir otomobil satın alan kişiler, bu otomobili hiçbir kurala ve sınırlamaya tabi tutulmadan 15 Eylül 2022 tarihine kadar satabilecek. Fakat 16 Ağustos’tan sonra satın alınan araçlar, 6 bin kilometreyi geçmeden veya satın alındığı tarihin üzerinden 6 ay geçmeden bu aracı satamayacak.

İkinci el ticaretinde ekspertiz şart oldu:

Yeni düzenlemeyle birlikte yetki belgesi olsun veya olmasın, ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi satışı yapan herkesin her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü getirildi. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere para cezası uygulanacağı açıklandı.

Noterlere de önemli bir zorunluluk geldi:

Sıfır otomobillerin yeniden satışında noterlerin rolü hakkında yeni bir düzenleme daha yapıldı. Bakanlık, noterlere satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında noter ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumundaysa alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü getirdi.

İlan siteleri de takip edilecek:

Bakanlık, 15 Eylül 2022 tarihi itibarıyla ilan siteleri üzerinden verilen otomobil ve arazi taşıtı ilanlarının da takip edileceğini ve tespit edilen aykırılıkların cezalandırılacağını paylaştı. Bununla birlikte 81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri, iş yeri denetimlerini de aynı tarihten itibaren gerçekleştirecek.

Bakanlık, mevcut durumda noterler ile yapılan anlaşma kapsamında tüm ikinci el motorlu kara taşıtı satış verilerine günlük olarak ulaşabiliyor. Bu veriler ile yine 15 Eylül’den itibaren noterlerde gerçekleştirilen satışlar da yakından takip edilecek.

Kaynak : https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/ikinci-el-otomobil-satisinda-yeni-duzenleme-703708.html
9
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
1
1
0
0