iOS 13 vs Android 10: Hangi İşletim Sistemi Daha İyi?

75
14
10
8
4
Apple'ın yeni amiral gemisi cihazları iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ile birlikte ekosisteme dâhil olacak olan işletim sistemi iOS 13, kullanıcılara pek çok yenilik sunacak. Google'ın Pixel cihazları için yayınlanan ve yakın zamanda birçok Android cihazın işletim sistemi hâline gelecek olan Android 10 da bu alanda iOS 13'ten geri kalmayacak gibi duruyor. Peki iki işletim sistemi hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Gelin yakından bakalım.

Haziran ayında düzenlenen WWDC19 etkinliğinde iOS 13 işletim sistemini tanıtan ve eklenen özelliklerle kullanıcılar arasında heyecan uyandıran Apple, geçtiğimiz günlerde bu işletim sistemini kullanacak ilk cihazlar iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max'i de görkemli bir törenle duyurmuştu. Lansmanda görmek istediği şeyleri göremeyen kullanıcılar, bir süredir beta sürecinde olan iOS 13 için beklemeye başlamıştı.

Android tarafındaysa Google, elini çabuk tutmuş ve yeni amiral gemisi serisi Pixel 4 çıkmadan Android 10 işletim sistemini hâlihazırda piyasada olan Pixel cihazlarına getirmişti. Android'in en son sürümünü deneyimleme imkânı bulan kullanıcılar, bazı eksikliklerden şikâyetçi olsalar da işletim sistemi büyük oranda beğeni toplamıştı. 

Peki önümüzdeki süreçte akıllı telefon sektörüne yön verecek bu iki işletim sistemi, hangi özellikleriyle öne çıkıyor. Gelin işletim sistemlerinin getirdikleri yeniliklere ve birbirlerine karşı sağladıkları üstünlüklere alt başlıklar hâlinde yakından bakalım.

1. Son dönemin en önemli parametrelerinden biri: Gizlilik

apple gizlilik

Apple'ın yıllardır Google'a karşı elindeki en büyük koz olarak göze çarpan veri gizliliği, kullanıcılar için oldukça önemli bir parametre. iOS 13'te uygulamaların konum izinlerini değiştirerek kullanıcıların 1 defaya mahsus konum izni verebilmesinin önünü açan Apple, böylece kullanıcılarının sürekli olarak izlenmesinin önüne geçmiş oldu. Ayrıca kullanıcıların sitelere anonim kimlikle girebileceği "Apple ile Giriş" yöntemini iOS 13 ile birlikte sunan Apple, bu alanda oldukça yenilikçi çalışmalar yaptığını gösterdi.

Google'ın bu alanda gelir kaynağı ve veri gizliliği arasında kaldığını söylemek mümkün çünkü dev şirket, gelirlerinin önemli bir kısmını kullanıcı hedefli reklamlardan elde ediyor. Bu da Google'ın arada kritik bir denge kurması gerektiği anlamına geliyor. Android 10 ile kullanıcılara uygulama ve hizmetler için bilgi paylaşımı konusunda daha fazla kontrol seçeneği sunan Google'ın çabalarının Apple'ın önüne geçmeye yetip yetmeyeceğine kendiniz karar verebilirsiniz.

2. Gecelerin aranan özelliği: Karanlık Mod

apple karanlık mod

Son yılların en popüler yeniliklerinden biri olarak karşımıza çıkan koyu tema desteği; Apple ve Google'ın da dikkatini çeken bir özellik diyebiliriz. Göz yorgunluğunun önüne geçerken pil ömrünü de uzatan koyu temalar, kullanıcılar için belirleyici bir parametre olabilir.

Bu yılın başlarında Android Pie ile platforma Karanlık Mod adı verilen özelliği ekleyen Google, ne yazık ki bu özelliği her yerde kullanılabilir olarak sunmadı. Başka bir deyişle Google'ın Karanlık Mod'u sadece belli başlı uygulamalarda kullanılabiliyordu. Apple ise iOS 13 ile birlikte tüm uygulamalarında kullanılabilecek Karanlık Mod özelliğini getiriyor. Yine bu alanda hangi işletim sisteminin daha önde olduğuna siz karar verebilirsiniz.

3. Akıllı telefonların olmazsa olmazı: Fotoğraf deneyimi

google fotoğraflar

Satın aldığınız akıllı telefonun iyi fotoğraf çekmesini istemeniz kadar doğal bir durum yok ancak burada değineceğimiz başlık akıllı telefonların fotoğraf deneyiminin tamamı. Çektiğiniz bir fotoğrafı yedeklemek, düzenlemek ve paylaşmak için akıllı telefonunuzun size sunduğu imkânlar, bu deneyimin önemli bir kısmını oluşturuyor. 

Fotoğraflarınızı yedeklemek için kullanacağınız bulut hesaplarında Google, kullanıcılara ilk 15 GB'lık depolamayı ücretsiz olarak sunuyor. Apple'da ise bu alan 5 GB. Kolay paylaşım, kolay düzenleme, Pixel cihazlardaki Night Sight gibi özellikler Android 10'un öne çıkanlarıyken iyileştirilmiş Portre Modu, fotoğraflarınızı görüntülemek için kullanabileceğiniz Apple Fotoğraflar, iOS 13'ün dikkat çeken detayları. İki platform arasındaki karşılaştırmayı yine size bırakıyoruz.

4. Telefonda, tablette, bilgisayarda..: Cihazlar arası uyumluluk

Project Catalyst

Kullanıcıların mobil uygulamaları diğer cihazlarında da kullanmak istemesi, akıllı telefon üreticilerinin dikkate aldığı bir nokta. Geçtiğimiz yıl aracıyla iOS uygulamalarını macOS'a taşımaya başlayan Apple, bu sene iPad için de benzer bir hamle yaptı. Cihazlar arası desteğin artması için çabalayan şirket, bu alanda iyi atılımlar yapıyor diyebiliriz.

Google da kendi cihazları arasında uyumluluğu artırmak için bazı çalışmalar yürütüyor. Şirket, Chromebook'larda Google Play Store üzerinden uygulama indirilip kullanılmasının önünü açmış ve bu alandaki hamlelerini ortaya sürmüştü ancak bu noktada Chromebook'larda bu desteğin Microsoft Office ve Adobe Photoshop gibi popüler uygulamaları kapsamadığını belirtelim.

5. Oyun alanında işler kızışıyor: Arcade mi Stadia mı?

google stadia

Apple'ın son lansmanının yıldızlarından olan Arcade, mobil oyun pazarına yeni bir soluk getirecek. Google ise oyun alanında çok büyük hedeflerin peşinde. Stadia ile yenilikçi bir oyun deneyimi sunacak şirket, bu alanda liderliği eline alabilecek bir potansiyele sahip. 

19 Eylül'den itibaren kullanıma açılacak Arcade'in mi yoksa Kasım ayında kullanıcılara sunulacak Stadia'nın mı galip geleceğini zaman gösterecek ancak bu noktada heyecanlı bir mücadelenin bizi beklediğini söyleyebiliriz.

6. Elden düşmeyen telefonların birinci sebebi: Mesajlaşma

facetime

Apple, görüntülü ve yazılı sohbet için FaceTime ve kendi Mesajlar uygulaması ile yoluna tam gaz devam ediyor. iOS 13'te uçtan uca şifreleme özelliğiyle güvenli iletişim vadeden şirket, mesajlarda kullanılabilir Memoji avatarlarla da dikkat çekiyor.

Google'ın ise bu alanda farklı alternatifleri bulunuyor. Görüntülü ve sesli iletişimde oldukça verimli bir performans sunan Google Duo, özel sesli görüşmeler için Google Voice, iş görüşmeleri için Hangouts Meet ve yazılı iletişim için Mesajlar uygulamaları, Android 10'un elini güçlendiren detaylar olarak öne çıkıyor.

7. Akıllı telefonların 'akıllı' kavramını hatırlatan en önemli özellik: Sesli asistanlar

google asistan

Apple'ın 2011'den bu yana kullanımda olan sesli asistanı Siri, bu alanda ilk olabilir ancak Google Asistan'ın son dönemde sergilediği yetenekleri, bu alanda öne çıkan işletim sisteminin Android 10 olacağını gösteriyor. iOS 13'te Apple Watch'taki WatchOS uygulamaları Siri desteği getiren Apple'a karşı gelişmiş yapay zekâyı öne süren Google, bu alanda daha önce de sizlerle paylaştığımız araştırmalarda olduğu gibi öne çıkıyor diyebiliriz.

8. Sevenin asla bırakamadığı özellik: Kaydırmalı klavye

kaydırmalı klavye gboard swiftkey

Tek tek tuşlara basmak yerine kaydırarak yazmak isterseniz iOS 13, gecikmeler dolayısıyla sizin için iyi bir tercih olmayabilir. Google, Android 10'da sunduğu kaydırmalı klavyesinin yanı sıra SwiftKey gibi 3. parti yazılımları da varsayılan klavyesiyle tam uyum içinde çalıştırarak bu alanda daha önde olduğunu gösterebilir.

9. Yön duygunuz mu yok? En büyük yardımcınız: Harita uygulamaları

google haritalar türkiye

iOS 13 tarafında Apple Haritalar, Android 10 tarafındaysa Google Haritalar ile aradığınız adresi bulmanız mümkün. iOS 13'te harita uygulamasını yeniden düzenleyen Apple, bu alandaki eksikliğini kapatmak için elinden geleni yapacak ancak düzenlemelerin ilk aşamada ülkemizde geçerli olmayacağını söyleyelim. Google Haritalar ise ülkemizde birçok kullanıcının aktif olarak kullandığı ve daha az sorunlu bir harita uygulaması olarak karşımıza çıkıyor.

Android 10 ve iOS 13'e sahip telefonlar arasındaki bazı özellikleri alt başlıklarla incelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz de kendi fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/ios-13-vs-android-10-where-apple-google-win-and-lose/
75
14
10
8
4
Emoji İle Tepki Ver
75
14
10
8
4