Çinli şirketler: ''iPhone 7 Alan İşten Kovulur''

0
0
0
0
0
Çinli şirketler Apple ürünlerine karşı ciddi bir boykota başladı.

Apple'ın yeni cihazları iPhone 7 ve iPhone 7 Plus şimdiden mobil cihaz sektörünün gözdesi durumunda ve telefonlar dünya genelinde ciddi satış rakamlarına ulaşmaya yavaş yavaş başlıyor.

Ancak Çin'de iPhone 7 alan kullanıcıların başı biraz ağrıyabilir. Çin'de bazı şirketler çalışanlarına iPhone 7 ya da 7 Plus konusunda yasak koydu. 

Söz konusu şirketler, çalışanlarına iPhone 7 ya da 7 Plus kullandıkları taktirde işten çıkarılacaklarını belirten bildiriler dağıttı. Şirketlerin böyle bir politikayı tercih etmesindeki sebep ise ''vatanseverlik'' olarak gösterilmekte.

Sizin de bildiğiniz gibi özellikle son birkaç sene içerisinde Çinli firmalar mobil cihaz sektöründe dev bir sıçrama göstermişti. Bu şirketlerin cihazlarının çoğu Avrupa ya da Amerika pazarına girmiş değil ancak özellikle Asya bölgesinde cihazlar ciddi satış rakamlarına ulaşmakta ve Çinliler'den beklenenin aksine gayet kaliteli telefonlar.

Olayın vatanseverlik boyutu kendini tarihi ile de belli etmekte. Zira söz konusu bildirilerin yayımlandığı tarih, Çin'in doğusunun Japonya tarafından işgal edilişinin 85. yıl dönümüne denk gelmekte. Üstelik şirketlerin çalışanlarına dağıttı bildirilerde ''tarihte yaşadığımız ulusal aşağılamaları unutmayın ve yabancı ülkeleri boykot edin'' ifadeleri yer almakta.

Tabi işin bir de şöyle saçma bir yanı var; Apple'ın ürünleri Çin'deki Foxconn fabrikalarında gerçekleşmekte. Yani aslında Çinliler iPhone'u boykot ederek bir nevi kendi ülke ekonomilerinin de topuğuna sıkabilirler. Hatta bu konuda Foxconn'da çalışan çoğu işçinin işsiz kalabileceğini düşünenlerin sayısı da epey fazla.

Foxconn'un yara alması demek, şirkete parça sağlayan yerel işletmelerin de zarar etmesi demek. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü ülkede Apple ve cihazlarına karşı yapılmak istenen boykot halkı da ikiye bölmüş durumda. Kimileri kararı sonuna kadar desteklese de ülke ekonomisi açısından bunun yanlış olduğunu düşünenler de mevcut.

Kaynak : http://www.digitaltrends.com/mobile/iphone-7-job-firing-china-news/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0