54 Milyon Işık Yılı Uzaktaki Kara Deliğin Şimdi de Videosu Çekilecek

35
5
1
1
0
Bilim insanları, M87 ismi verilen galaksideki kara deliğin geçtiğimiz aylarda fotoğrafını çekebilmişti. Event Horizon Teleskobu’nu (EHT) yöneten bilim insanları, kara deliğin bu sefer videosunu çekmeyi planlıyorlar.

Kara deliklere ait görsel kütüphanemiz önümüzdeki günlerde artacak gibi görünüyor. Event Horizon Teleskobu’nu yöneten bilim insanları, geçtiğimiz aylarda fotoğrafını çekebildikleri M87 galaksisinin kara deliğinin bu seferde videosunu çekmeyi planlıyorlar. Ancak bilim insanlarının planları bununla da sınırlı değil. Samanyolu galaksisinin merkezindeki Sagittarius A* isimli kara deliğin de videosunun çekilmesi planlanıyor.

kara delik

M87 ismi verilen galaksi, Dünya’dan yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor. M87’nin merkezinde süper kütleli bir kara delik var. Event Horizon Teleskobu’nu yöneten bilim insanları, Business Insider dergisine yaptıkları açıklamada, kara deliğin videosunu çekmeyi planladıklarını açıkladı. 

Bilim insanları, kara deliğe ait fotoğrafları çektikleri Nisan ayından beri video çekmeyi de planlıyorlar. Ancak kara deliğin devasa süper gaz biriktirme diski, bilim insanlarının video almasını engelliyor. 

kara delik 2

M87’de bulunan kara deliğinin videosu gerçek zamanlı bir çekimin sonucu olmayacak. Aylarca sürecek bir çekimin ardından  ortaya bir video çıkacak. Kara deliğin çok hızlı hareket etmeyen büyük toplama diski yüzünden video çekimleri bu kadar uzun sürecek. 

Video çekimleri sayesinde EHT’den bilim insanları, kara delikler hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler. Video sayesinde kara delik gözlenirken ortaya çıkan ışınların nasıl oluştuğu da daha iyi bir şekilde anlaşılabilecek. 

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/capture-feasting-black-hole-video
35
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
35
5
1
1
0