NASA, Büyüleyici Bir Kara Delik Simülasyonu Yayınladı

29
8
4
3
1
Bir kara deliğin görüntüsünün elde edilmesinin ardından, kara delikler üzerindeki çalışmalar artık daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Son olarak NASA, geçtiğimiz günlerde yeni bir kara delik simülasyonu yayınladı.

Olay Ufku Teleskobu(EHT) ile bir kara deliğin görüntüsünün elde edilmesi, geçtiğimiz on yılın en büyük bilimsel başarılarından biri oldu. Olay Ufku Teleskop’u ile kara deliklerin birbirine geçen turuncu halkalarından çok büyük bir miktarda veri alındı. Alınan verilerle ortaya bir kara delik görüntüsü ortaya çıkarıldı. 

Kara deliklerin görüntüsü üzerindeki son çalışma NASA tarafından gerçekleştirildi. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görevli Jeremy Schnittmann, özel bir yazılım kullanarak bir kara delik simülasyonu ortaya çıkardı. 

nasa black hole

Kara delikler, büyük çekim kuvvetleri ile son derece yoğun bölgelerdir. Kara deliklerin çekim kuvveti o kadar büyüktür ki ışık bile kara delikten kaçamaz. Kara deliğin çekimi ile içeri giren gaz ve toz delicesine hızlı bir şekilde kara deliğin etrafında döner. Toplama diski olarak bilinen bu parlak halka kara deliğin görünen kısmıdır. Kara deliğe bakış açınıza göre, bu görüntüyü farklı şekillerde görürsünüz. 

NASA’nın oluşturduğu simülasyon bizim diski kenarından görmemizi sağlıyor. Bu nedenle görüntünün üstünde gördüğümüz ışık aslında kara deliğin arkasından geliyor. Kara deliğe bu açıdan yapılan bir bakış ile maddenin sol tarafı sağ taraftan daha parlak görünüyor. Çünkü halka baktığımız noktaya doğru dönüyor. Bu harekete “Doppler ışınımı” deniyor. Doppler Işınımı’na göre ışığın bu şekilde hareket etmesi parlaklık seviyesini artırıyor. 

İçinde bulunduğumuz hafta Kara Delik Haftası olarak anılıyor. NASA’da Kara Delik Haftası için bir dizi çalışma yaptı. Geçtiğimiz salı günü NASA tarafından kara deliklerle nasıl başa çıkacağanızı gösteren sempatik video yayınlandı. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/nasas-new-black-hole-simulation-is-mesmerizing/
29
8
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
29
8
4
3
1