Kaza Yapan Boeing 737 Max Uçaklarında Güvenlik İhmalleri Olduğu Ortaya Çıktı

19
12
1
1
0
Geçtiğimiz aylarda kaza yapan Boeing 737 MAX jet uçakları, iki önemli güvenlik sistemine sahip değildi.

Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana kaza yapan iki Boeing 737 MAX yolcu uçağının Boeing’in talep ettiği ekstra iki güvenlik önleminden yoksun olduğu bildirildi. Eklenme maliyeti oldukça düşük olan bu özelliklerin uçaklarda neden bulunmadığı merak ediliyor.

Bu özelliklerden biri olan ‘Manevra Karakteristiğini Artırma Sistemi (MCAS)’ sensörleri sayesinde uçak, üzerine düşen rüzgar çok şiddetli olduğunda uçağı korumak için uçağın yatay açısı değiştirilebiliyor. Diğer özellik ise kullanılan iki sensörün de aktif olduğunu gösteren ‘ikaz ışıkları’nın bulunması.

Ekim 2018’de Lion Air Flight 616 uçağı kaza yaparak 189 kişinin ölümüne neden olmuştu. Ethiopian Airlines tarafından kullanılan ikinci bir Boeing MAX uçağı, 10 Mart’ta kaza yaparak 157 kişinin ölümüne neden olmuştu.

İddiaya göre, Ekim ayında gerçekleşen kazada pilot, yapması gerektiği gibi uçağın pozisyonunu düzeltmek için gerekli komutları verse bile uçağın burnu suya çakılmıştı. Düşerken pilotlar uçağın el kitabını incelemeye çalışıyordu.

İki kazada da kazanın nedeninin bu özelliklerin eksikliğinden kaynaklandığına dair bir bilgi yok ama bu güvenlik özelliklerinin olması, kazalardan hemen önce pilotlara bir aksilik olup olmadığını bildirerek pilotların ona uygun hareket etmelerini sağlayabilirdi.

Kaynak : https://futurism.com/boeing-737-max-two-safety-features
19
12
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
12
1
1
0