Kullanımı Büyük Oranda Kolaylaştıran Giyilebilir Bir Sağlık Monitörü Üretildi

12
1
0
0
0
Bilim insanları, gerilebilir teknolojiyi kullanarak giyilebilir bir sağlık monitörü ürettiler. Vücudunuza yapıştırabileceğiniz bu monitör sayesinde kalp atış hızınızı, solunum hızınızı ve hareket etkinliği gibi birçok ölçümü görebileceksiniz.

Araştırmacılar, esnek elektronik parçaları kullanılarak üretilen kablosuz giyilebilir bir sağlık monitörü ürettiler. Bu yeni giyilebilir sensör sayesinde yetişkinlerin, bebeklerin ve küçük çocukların geleneksel yapışkan sensörlerin neden olduğu cilt yaralanmaları veya alerjik reaksiyonlar olmadan rahat ve uzun süreli olarak izlenmesinin kolaylaşması hedefleniyor. Geleneksel sensörler, çok küçük veya çok yaşlı insanların ciltlerinde bazı hasarlara yol açabiliyor.

Giyilebilir sensör, bir akıllı telefon veya tablet gibi taşınabilir bir kayıt cihazına 15 metreye kadar EKG, kalp atış hızı, solunum hızı ve hareket etkinliğini bildirebiliyor. Ekip, esnek sensörlerin yumuşak ve uyumlu olduğu için sürekli hareket eden küçük çocukların kullanması adına çok önemli olduğunu söylüyor. Sensör, özellikle geleneksel monitörler tarafından zarar görebilecek hassas cilde sahip olanlar için tasarladı.

sağlık monitörü

Yeni sensörün bir diğer önemli özelliği ise cilde uyması nedeniyle tipik metal jel elektrotların cilt üzerinde hareket etmesiyle oluşabilecek sinyal sorunlarını çözmesi. Bu giyilebilir sensör, yürüyen veya merdiven çıkan bir kişiden gelen sinyalleri ölçmek için oldukça hassas. Geleneksel elektrotlar, sinyal kalitesini bozan hareket kabiliyetleri yüzünden aktivite sırasında kişileri doğru şekilde izleyemiyor. Bu yeni cihaz, kablosuz olduğundan kullanıcıların vücuduna takılmış bir kablo yumağı da olmayacak.

Kablolar yüzünden oldukça özgür olamayan sensörler, kablosuz özellik kazandığında daha konforlu bir giyilebilir teknoloji deneyimi sunuyor. Kablolu sensörlerin tanımlayamayacağı bazı aktiviteleri, kablosuz yeni sensörler tanımlayabilecek. Monitörün tamamı 3 santim çapında ve küçük bir şarj edilebilir pil ile çalışıyor. İlerleyen aşamalarda ekip, bu pili harici bir RF şarj sistemi ile değiştirmeyi umuyor.

Kaynak : https://www.slashgear.com/researchers-create-a-soft-wearable-health-monitor-01585931/
12
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
0
0
0