Madagaskar, Afrika kıyılarında bulunan bir ada ve dünyanın en biyolojik çeşitliliğe sahip yerlerinden biri. Bitkilerinin ve hayvanlarının neredeyse tamamı dünyada başka hiçbir yerde bulunmuyor.
Ancak Madagaskar'a uzaydan baktığınızda bile dikkatinizi çeken devasa, neredeyse mükemmel yuvarlak bir krater var. Peki içinde ne var?
Her şey, uzaydan görülen bu devasa kraterle başladı.
Madagaskar'da 13 kilometre çapında devasa bir krater, dikkat çeken bir coğrafi yapı olarak göze çarpıyor. Kraterin içinde, yolların bile etrafından dolaştığı bir dağ ve dağın ortasında bir köy bulunuyor
Bu köy, en yakın kasaba olan Antaniditra’ya sekiz kilometre mesafede ve tamamen izole bölgede yer alıyor.
Krater hakkında yapılan araştırmalar, dağın 90 milyon yıl önceki volkanik bir yapı olduğunu gösterdi.
Krater, Kretase dönemine ait ve Madagaskar ile Hindistan’ın ayrılması sırasında oluşmuş. Uzman jeologlar ve araştırmacılar, kraterin içindeki yapının aslında çok eski bir volkanik kalıntı olduğunu saptadı.
Peki insanlar neden burada yaşıyor?
Burada 2008’den önce bu köyde kimse yaşamıyordu. Peki, ne değişti de insanlar buraya yerleşmeye karar verdiler?
Sorunun cevabı basit ama etkileyici: Su ve toprak. Kraterin yüksek rakımı, daha fazla nem almasını sağlıyor ve bu da tarım için mükemmel koşullar yaratıyor.
Ayrıca yerleşimciler burada geniş tarım alanları ve büyük limon/portakal bahçeleri kurmuşlar. Ancak bu ürünleri pazara götürmek için zorlu bir yolculuk yapmaları gerekiyor.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: