Mamutlarla Aynı Dönemde Yaşayan İnsanlar Arasında DNA Benzerlikleri Keşfedildi

25
6
3
2
1
Bilim insanları, mamutlar ve o dönemde yaşamış olan insanların benzer genler taşıdıklarını belirlediler. Araştırma sonuçlarına göre iki türde de vücut ısısı benzer olarak sağlanıyordu ve kılların uzamasında ortak DNA'lar rol alıyordu.

140 bin yıl önce yaşayan mamutlarla aynı dönem yaşadıkları bilinen ve yaklaşık 50 bin yıl önce gizemli bir şekilde yok olan, insanların atası olarak nitelendirilen Neandertaller arasında ortak genler tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda iki memeli türünün ortak genlerle vücut ısılarını dengede tuttukları ayrıca kıl üretimini arttırmaya yarayan DNA'ların da ortak olduğu belirlendi. Avrupa kıtasında yaşanan buzul çağında bu iki memeli türünün birlikte yaşadığı biliniyordu.

Mamutların boy ortalaması yaklaşık olarak 3,5 metreydi. Devasa büyüklükteki ön dişleri ise 16 metreye kadar uzayabiliyordu. Uzun süre nasıl yok oldukları konusu tartışılan mamutların iklim değişikliği nedeniyle yok oldukları düşünülüyor. Avrupa'da yaşanan ve Pleistosen Dönem olarak bilinen buz çağında mamutlarla birlikte insanlarda yaşıyordu.

Bu dönem yaşayan insanlar Neandertal olarak adlandırılıyor ve modern insanlarla pek çok ortak özelliklere sahipler. Bilgilerin karmaşıklığı nedeniyle haklarında fazlaca söylentiler olsa da Neandertaller, yetenekli mağara adamları olarak biliniyorlar. Neandertaller mamutları avlayarak besleniyorlardı ve bunu ateşli silah olmayan ok, mızrak gibi ilkel aletlerle yapıyorlardı.

Araştırmaların başında görev alan Prof. Ran Barkai, ortak zamanda yaşayan bu iki türün pek çok ortak özellikleri olduğunu, tamamlanan araştırma sonuçlarının bunun ispati niteliğinde olduğunu belirtti. Genetik benzerliklerin Afrika'dan başlayarak geldiğini belirten Barkai, genetik adaptasyonların da ortak olarak gerçekleştiğini belirtti.

Üç farklı çalışma gerçekleştiren bilim insanları, ilk çalışmalarında LEPR olarak adlandırılan ve vücudun yağ depolanması işlevini yöneten genlerin iki memeli türünde de ortak olarak bulunduğunu keşfettiler. İkinci çalışmalarında ise keratin reaksiyonlarının ortak olduğunu belirledikleri genleri buldular. Son çalışmalarında ise cilt ve saçlardaki pigmentasyon durumlarını inceleyen bilim insanları, çalışmalar sonucunda Neandertaller ile mamutların pek çok ortak bağlarının olduğunu belirlediler. 

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6910961/Woolly-mammoths-Neanderthals-shared-DNA-genetic-traits.html
25
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
25
6
3
2
1