Bilim İnsanları, 28.000 Yıllık Bir Mamutun Hücrelerini Canlandırdı

118
13
2
2
2
Yuka (yünlü mamut) bundan çok uzun zaman önce öldü ancak bilim insanları, fare yumurta hücrelerinde Yuka'ya kısa da olsa ikinci hayat verdiler.

Scientific Reports'ta pazartesi günü yayımlanan bir araştırmaya göre, 28.000 yıldan daha eski olan yünlü bir mamuttan elde edilen hücreler, fare yumurta hücrelerinin içinde kısmen yeniden canlandırıldı.

Araştırmacıların başarısı, biyolojik aktivitenin uzun zamandır ölü olan hayvanların hücrelerinde tekrar uyarılabileceğini gösteriyor.

Japonya'daki Kindai Üniversitesi'nde bir biyolog olan Kazuo Yamagata'nın liderliğindeki ekip, 2010 yılında Rusya'nın doğusundaki Dmitry Laptev Boğazı'nın kıyısında keşfedilen genç ve dişi mamut olan Yuka'nın kalıntılarından hücreler aldı.

Yuka, ölü hayvanların cildini, kürkünü, beynini ve diğer yumuşak dokularını sağlam tutabilen donmuş bir zemin tabakasının altında bulunmuştu. Yuka'nın bedeninin donmuş toprak altında korunmuş olmasının da yardımıyla, Yamagata’nın ekibi, mamutun kas dokularındaki 88 adet nükleüs benzeri çekirdeği sorunsuzca alabildi.

Araştırmacılar, karşılaştırma yapabilmek için bazı fil hücrelerini bir farenin oositlerine yerleştirdikten sonra aynı işlemi Yuka'dan alınan hücre çekirdikleri için de gerçekleştirdiler.

Hücre çekirdeği inkübe edildikten sonra sadece biraz için olsa da yeniden uyanmış gözüküyordu. Hücreler bölünmedi ancak hücre, bölünmesinden önceki "spindle assembly" gibi bazı çok önemli adımları başarıyla tamamladı.

Yaklaşık on yıl önce başka bir ekip, 15.000 yıllık bir mamut mumyası kullanarak aynı tekniği uygulamayı denedi, ancak bu denemeler hücresel aktiviteyi uyarmakta başarısız olmuştu.

Yuka’nın hücrelerinin kısmi olsa da hayata döndüğü gerçeği, soyu tükenmiş hayvanları klonlamak isteyen bilim insanları için hem heyecan verici hem de zorlu bir gelişme olarak görülüyor. Bir yandan uygun durumlarda hücrelerin yeniden uyarılmasının mümkün olduğu görülse de Yuka'nın istisnai bir şekilde bozulmamış bir örnek olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu istisnai durumda bile hücreleri uyarma konusunda tam bir başarı sağlanabilmiş değil.

Yamagata ve meslektaşları, “Araştırmada edindiğimiz sonuçlar, bize mamutun mevcut teknoloji ile klonlanmasının fiili imkansızlığını açıkça gösteriyor.” ifadelerini kullandıkları açıklamayı "Yine de soyu tükenmiş hayvan türlerinde hücre çekirdeklerinin biyolojik faaliyetlerini değerlendirmenin yolunu açmakta başarılı olduk.” demeciyle bitirdiler.

Kaynak : https://motherboard.vice.com/en_us/article/zmakda/scientists-reawaken-cells-from-a-28000-year-old-mammoth
118
13
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
118
13
2
2
2