Microsoft Security Essentials Nedir, Ne İşe Yarar?

12
5
3
3
2
Microsoft’un ücretsiz olarak sunduğu hizmeti Microsoft Security Essentials nedir, ne işe yarar ve indirme yöntemleri nelerdir sorularının cevaplarını veriyoruz. Virüslerle başı dertte olanlar bu ücretsiz hizmeti çok sevecekler.

İnternet artık hayatımızın tamamen içerisinde. Çoğu kişi gününün büyük bir çoğunluğunu telefon, tablet veya bilgisayar başında geçiriyor. Ayrıca bu cihazlarımızdan kredi kartı bilgilerimiz ile ödemeler, şifre işlemleri ve daha birçok gizli bilgilerimiz ile işlem yapıyoruz. Tabii böyle olunca cihazların korunması çok daha önemli bir hale geldi.

Günümüzde bilgisayar korsanları, bilgisayarlarınızı ele geçirmek için birçok farklı yol kullanıyor. Bunun en basit ve temelinde ise virüsler var. Tamamen iyi niyetlerle indirdiğiniz dosyaların içerisinde yer alan virüsler ile kişisel bilgisayarınız saniyeler içerisinde korsanların eline geçebiliyor. Microsoft bu durumları engellemek için Windows 7 için Microsoft Security Essentials servisini ücretsiz sunuyor.

Microsoft Security Essentials nedir?

microsoft security essential, nedir

Microsoft’un ücretsiz olarak sunduğu ve bilgisayarlarınızı virüsten korumaya yarayan bir program. Tabii sadece virüsler değil aynı zamanda casus yazılımlar ve kötü amaçlı yazılımlar için de koruma sağlıyor. Üstelik direkt işletim sisteminizin yapımcısı tarafından sunuluyor olması onu bir adım daha öne çıkartıyor.

Programın temel olarak çalışma şekli sizi hiç rahatsız etmeyecek türde. Siz bilgisayarınızda hiçbir şey hissetmeden veya görmeden arka planda sürekli açık olan MSE, gerçek zamanlı koruma sağlıyor. Ayrıca belirli aralıklarla bilgisayarınızda tam tarama yaparak, virüs olmadığı garantisini de sağlıyor. Ancak isterseniz siz de manuel olarak tarama gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgisayarınızın iyi durumda olup olmadığını görev çubuğunda yer alan simgesinden anlayabilirsiniz. Eğer simge yeşil ise her şey yolunda ve güvendesiniz demektir. Ancak simge kırmızı ise acilen bilgisayarınızda virüslü dosya/dosyalar olabileceği anlamına geliyor. Kişisel bilgilerinizin ve cihazlarınızın güvenliğini sağlama açısından oldukça iyi iş çıkartıyor.

Microsoft Security Essentials indirme:

microsoft security essential indir

  • Programın sitesine gidip Türkçe’nin karşısındaki bağlantıdan 32 veya 64 bit seçeneklerinden birini seçerek indirebilirsiniz.
  • İnen dosyayı açın ve sonra Çalıştır seçeneğine tıklayın.
  • Açılan yükleme sihirbazında “İleri” seçeneğine tıklayın.
  • Lisans sözleşmesini okuduktan sonra “Kabul ediyorum” seçeneğine tıklayın.
  • Windows’un orijinal olduğunu doğrulamak için “Doğrula” seçeneğine tıklayın.
  • Doğrulmadan sonra “Yükle” seçeneği ile programı kurabilirsiniz.

32 bit işletim sistemi kullanan kullanıcılar indirme yaparken programı, Microsoft Security Essentials 32 bit seçeneğinden indirmeleri gerekiyor. Zaten bu seçeneğin hemen altında 64 bit kullanıcıları için Microsoft Security Essentials 64 bit seçeneği yer alıyor. Kendi işletim sistemine uygun olan bağlantıya tıklamanız gerekiyor.

Microsoft Security Essentials Windows 10 sisteminde kullanılamıyor. Şu an için Windows 7 ve altındaki sürümler için kullanılıyor. Windows 7 desteği de 20 Ocak 2020 tarihinde sona erecek. Microsoft kullanıcıları bu tarihten önce güvenlik güncelleştirmelerini almaya devam etmeleri için Windows 10’a geçmelerini söylüyor.

Microsoft Security Essentials Windows 10 alternatifi için aslında kullanıcılara büyük bir kıyak yapmış durumda. MSE’nin daha da geliştirilmiş hali olan Windows Defender, Windows 8 ve sonrasındaki tüm Windows sürümlerinde yüklü olarak geliyor. Kullanıcıların sadece güncelleştirmeleri kontrol etmeleri gerekiyor.

Microsoft Security Essentials nasıl kapatılır?

microsoft security essential kapatma

İlk yöntem:

  • Görev çubuğundaki program simgesinden uygulamayı açın.
  • Gelen ekrandan “Ayarlar” bölümüne gidin.
  • Soldaki menüden “Gerçek zamanlı koruma” seçeneğine tıklayın.
  • Gelen ekranda “Gerçek zamanlı korumayı aç” seçeneğindeki onayı kaldırın.

Alternatif yöntem:

  • Bilgisayar simgesine sağ tıklayın.
  • Çıkan menüden “Yönet” seçeneğine tıklayın.
  • Hizmetler bölümüne gelin.
  • Microsoft Antimalware hizmetini durdur seçeneğine tıklayın.

Birçok kişi Microsoft Security Essentials kapatma yöntemi olarak programı kaldırmanın gerektiğini düşünüyor. Ancak programı bilgisayarınızdan tamamen kaldırmadan da kapatabilirsiniz. Yukarıdaki işlem adımlarını tek tek uyguladığınız zaman gerçek zamanlı virüs koruması devre dışı kalacak. Böylece indirmek istediğiniz özel bir dosya varsa indirebilirsiniz.

Alternatif yöntem ise pek güvenilir olmayabilir. Çünkü bu seçenek ile Windows işletim sisteminizdeki tüm korumaları devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Bu nedenle ilk yöntemi kullanarak geçici olarak korumayı kapatmak sizin açınızdan daha iyi olacaktır. İndirmek istediğiniz dosyada ciddi bir tehdit varsa, otomatik tarama anında program bunu anlayacak ve sizi uyaracaktır.

MSE sistem gereksinimleri:

  • İşletim sistemi: Windows 7 
  • RAM: 1 GB ve üstü 
  • Depolama: 140 MB kullanılabilir sabit disk alanı.

Ücretsiz virüs programı Windows 7 sürümü için aktif olduğundan ihtiyacı olan sistem gereksinimleri de günümüz için bir hayli komik gereksinimler. Ancak bazı iş yerleri veya eski bilgisayar kullanan kullanıcılar hâlâ Windows 7 kullanabiliyor. Bu nedenle bu kullanıcıların bilgisayarlarının bu sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olmaları gerekiyor.

En sık karşılaşılan virüsler neler?

Solucanlar:

solucanlar, microsoft security essential

Solucanlar bir kere bilgisayarınıza bulaştığında artık geri dönüşü biraz zor oluyor. Özellikle bilgisayarınız ev veya iş ağına bağlı ise sadece kendinizi değil aynı zamanda bu ağdaki tüm kullanıcıları tehlikeye atmış oluyorsunuz. Çünkü solucanlar diğer virüslerin aksine ağlar arasında kendi kendine yayılan bir virüs türü.

Casus yazılımlar:

casus yazılımlar, microsoft security essential

Casus yazılımlar bir dönem çok konuşulmuştu. Bilgisayarınızı tamamen ele geçiren bu virüslerle, bilgisayar korsanları her adımınızı izleyebilir ve bilgilerinizi ele geçirebilir. Bu virüslerle elde edilen kredi kartı, oturum açma bilgileri gibi veriler genellikle deep web’de satılıyor.

Fidye yazılımları:

fidye yazılımları, virüs, microsoft security essential

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan iCloud hacklemelerini duymayan yoktur. Birçok Hollywood yıldızı ve ünlü şarkıcıların hesapları hacklenmiş ve kendilerinden bu bilgileri yayınlamama karşılığında fidye istenmişti. Ancak daha sonra birçok ismin görüntüleri yayınlandı. Hatta aralarında bu tehditlerden sonra direkt kendi yayınlar bile var. İşte fidye yazılımları buna yarıyor. Bilgisayarınızdaki tüm fotoğraf, video vb. kişisel verilerinizi alıyor.

Sizlerin de bu tarz virüslerle ve kötü amaçlı yazılımlarla zor durumda kalmamanız için bilgisayarınızı ve kişisel cihazlarınızı korumalısınız. Bunun da en etkili yolu virüs programlarını kullanmak oluyor. Oyun oynayanlar için bazen sıkıntı çıkartabiliyorlar. Bu tarz durumlarda programı anlık olarak durdurabilirsiniz.

Kişisel bilgilerinizin, fotoğraflarınızın, videolarınızın ve bilgisayarlarınızın ele geçirilmesini sadece virüs programı kullanarak ve çok daha dikkatli bir kullanım yaparak önleyebilirsiniz. Siz virüs programına sahip olsanız bile yine de bilmediğiniz bağlantılara tıklamayın ve korsan yazılımlardan uzak durun.

12
5
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
12
5
3
3
2